Elkészült a jelentés arról, milyen hatásai lehetnek az EU-Mercosur megállapodásnak

Elkészült a jelentés arról, milyen hatásai lehetnek az EU-Mercosur megállapodásnak

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság közzétette az Európai Unió és a Mercosur-országok (Argentína, Brazília, Paraguay és Uruguay) közötti társulási megállapodás kereskedelmi részének lehetséges gazdasági, társadalmi, környezeti és emberi jogi hatásainak fenntarthatósági hatásvizsgálatát.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A fenntarthatósági hatásvizsgálat (Sustainability Impact Assessments, továbbiakban: SIA) egy független jelentés, amelyet a London School of Economics készített. A SIA szerint az EU-Mercosur megállapodás pozitív hatással lesz mindkét blokk gazdaságára, és hozzájárulhat a jelenlegi világjárvány okozta gazdasági válságból való kilábaláshoz. A SIA megjegyzi, hogy az EU mezőgazdasági ágazata is profitálni fog a megállapodásból. A nem vámjellegű akadályok csökkentése és az EU földrajzi jelzéseinek védelme a Mercosur-országokban jelentősen megnöveli a mezőgazdasági és élelmiszer-exportot - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A jelentés ezen az oldalon, a belőle készített összefoglaló pedig itt érhető el. Bár a jelentés pozitívan látja a megállapodás hatását, nem modellezi a megállapodás szerinti vámmentes kvótákat, így a kamara szerint az érzékeny árucsoportok tekintetében nem ad valós képet a gazdasági hatásokról. A vámmentesen beszállítani tervezett árumennyiségek bekerülve az EU piacára tönkre tehetik az EU termelőit, kiszolgáltatott helyzetbe és veszélybe sodorva az élelmiszer-ellátást és élelmiszer-biztonságot. Emiatt az agrárium szereplőinek szempontjából továbbra is kockázatos a ratifikálás.

A jelentés nem számol a Mercosur országok mezőgazdaságának vagy a peszticidek használatának jövőbeli növekedésével sem. Ettől függetlenül a jelenlegi állapot sem fogadható el, így a belső piacunk, az uniós gazdálkodók és polgárok szempontjából - változás nélkül is - negatív hatásokkal lehetne számolni. A környezeti aspektus szempontjából ismert, hogy a Bizottság álláspontja a Mercosurral ellentétes a Farm to Fork és a Green Deal keretében megfogalmazott ambiciózus célokkal. Az, hogy az EU támogatja a megállapodást olyan országokkal, amelyeknek elég vegyes eredményei vannak a környezeti és az éghajlatváltozás terén, "riasztó". Ez a kettős mérce tovább veszélyeztetheti az uniós gazdálkodókat és polgárokat, és alááshatja a fenntarthatóbb mezőgazdaság felé történő elmozdulást mind az EU-ban, mind a Mercosur országokban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?