Komoly aggályok merültek fel a Közös Agrárpolitikával kapcsolatban: sok a kérdőjel

Komoly aggályok merültek fel a Közös Agrárpolitikával kapcsolatban: sok a kérdőjel

agrarszektor.hu
Továbbra sincsenek még elfogadott KAP alaprendeletek, emellett a delegált és végrehajtási jogi aktusok elkészítése is lassan halad. Ezzel párhuzamosan a tagállamoknak év végéig be kell nyújtaniuk a KAP stratégiai terveiket, a Termőföldtől az Asztalig és Biodiverzitás stratégiákkal kapcsolatban pedig egyre több aggály fogalmazódik meg.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Még mindig nincsenek jóváhagyott KAP jogszabályok az új időszakra, ugyanis azok jogász-nyelvész ellenőrzése még szeptember végére sem fejeződött be - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A Bizottság optimista forgatókönyve szerint már november második hetében sor kerülhetne az Európai Parlamentben a plenáris szavazásra. Az alaprendeletek elfogadásán túl azonban további elégedetlenségre ad okot a tagállamok körében a delegált és végrehajtási jogi aktusok elkészítése, mivel azok elfogadására csak az alaprendeletek kihirdetését követően kerülhet sor. Számos tagállam nehezményezte, hogy a jelenlegi menetrend alapján a KAP Stratégiai Tervek benyújtása előtt csak hetekkel kerülhetnének elfogadásra a tervezéshez nélkülözhetetlen delegált és végrehajtási jogszabályok. Ezért kérték a Bizottságot, hogy a lehető leghamarabb küldje meg a szövegtervezeteket, és terjessze azokat szakbizottsági vitára, annak érdekében, hogy a tagállamok még év végéig be tudják nyújtani a stratégiai terveiket. Emellett a V4 országok Bulgáriával, Horvátországgal és Romániával közösen levélben szólították fel Norbert Linst, az EP Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának (COMAGRI) elnökét, hogy gyorsítsa fel az alaprendeletek elfogadásának folyamatát.

Ezzel párhuzamosan szeptember 10-én került sor Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési, valamint Környezetvédelmi Bizottságának (COMENVI) ülésére, amelynek keretében megszavazták a Termőföldtől az Asztalig (F2F) stratégiáról szóló jelentést. A COMAGRI jelentéstevője többek között azt hangsúlyozta, hogy a szigorodó növényvédő szerek, műtrágyák és antibiotikumok használatát növekvő támogatásnak kell kísérnie, a COMENVI rapportőre a termelés unión belüli megmaradásának kulcsát pedig a helyi élelmiszertermelés ösztönzésében és a nem fenntartható gazdálkodási modellektől való eltávolodásban látja. Emellett azt is kiemelte, hogy meg kell szüntetni az európai szabványoknak nem megfelelő állati termékek behozatalát és le kell állítani az EU-Mercosur kétoldalú kereskedelmi megállapodás ratifikálását. A Termőföldtől az Asztalig stratégiáról szóló plenáris vitát várhatóan az október 4-7-i ülésen fogják lefolytatni.

A F2F és Biodiverzitás stratégiák kapcsán továbbra is sok kritika éri a Bizottságot, mivel még mindig nem készült el a kapcsolódó kumulatív hatásvizsgálat. A Közös Kutatóközpont a közelmúltban ugyan készített egy tanulmányt az említett stratégiákról, ez azonban nem hatásvizsgálat, hanem mindössze egy elemzés az abban foglalt célkitűzések mezőgazdaságra gyakorolt lehetséges hatásairól. A jelentés előrejelzése szerint a stratégia végrehajtásának következményeként az uniós termelés visszaesése és a mezőgazdasági termékek áremelkedése várható, amely leginkább az állattenyésztést fogja érinteni. A gabonafélék uniós kereskedelme kapcsán negatív hatást vetít előre mind az export, mind az import terén, emellett az olajos magvak és zöldségfélék behozatalát tekintve is jelentős emelkedéssel számol. A stratégiák végrehajtásának kockázataként a termelés kiszervezésének veszélyét is azonosították. A jelentés ugyanakkor elismeri, hogy az abban foglalt elemzési módszerek és eszközök nem teljes körűek. A tagállamok alapvetően üdvözölték a tanulmány bemutatását, azonban csalódottságukat fejezték ki annak időzítése, valamint a korábban beígért hatásvizsgálat hiánya miatt. A Bizottság elmondása alapján továbbra is folytatni fogják a stratégiákkal kapcsolatos elemzéseket, illetve a jövőben a tagállami KAP stratégiai terveket is figyelembe veszik majd a hatások kielemzéséhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?