Módosult az erdőkár megelőzésre vonatkozó támogatás: ez sokakat érint

Módosult az erdőkár megelőzésre vonatkozó támogatás: ez sokakat érint

agrarszektor.hu
A palyazat.gov.hu honlapon megjelent tájékoztatás szerint módosult a VP5-8.3.1-17 számú, „Az erdőgazdálkodási potenciálban okozott erdőkárok megelőzése” című felhívás dokumentációja, amely a támogatható tevékenységek közül elsősorban az erdészeti károsítók elleni biológiai, vagy vegyszeres védekezést érintette. Igaz, hogy a pályázat benyújtási határideje már lejárt, de, akik ilyen projektet hajtanak végre, azoknak fontos, hogy figyelemmel kísérjék a változásokat.

JÖN AZ AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Íme, a módosítás részletei:

  • A továbbiakban a mikorrhizált csemetével végzett erdősítések esetében nem támogatható a lisztharmat elleni vegyszeres védekezés.
  • A cserebogár pajor elleni vegyszeres védekezés és a lisztharmat elleni vegyszeres tevékenységek vonatkozásában a támogatás igénybevételéhez a továbbiakban természetvédelmi hatósági engedély Natura 2000 területen nem szükséges. Ezen engedélyt csak védett természeti területen kötelező beszerezni. Így az előbbi az első kifizetési kérelemhez csatolandó mellékletek listájából is törlésre került - írja a NAK.
  • A talajfertőtlenítő szer egyszeri kijuttatásával történő cserebogár pajor elleni védekezés tevékenységet a Támogatói Okirat hatálybalépésének évét követő harmadik évi helyett mostantól már a második évi kifizetési igénylés benyújtási időszak végéig kell megvalósítani.
  • Az előzőekkel összhangban a kifizetési igénylést a talajfertőtlenítő szer egyszeri kijuttatása esetében az elsőkivitel évében, vagy az azt követő évben, az egységes kérelem keretében lehet benyújtani, míg a vegyszer kijuttatását szolgáló csövek telepítése és éves vegyszer kijuttatás esetén négy éven keresztül, évente. (Korábban ez mindkét tevékenységnél három év volt.)
  • Az 1. számú melléklet (Fogalomtár) kiegészült az „erdőhöz közeli nyílt terep” fogalmával: „az erdőrészlet határtól legalább 30 méterre, de legfeljebb 100 méter távolságra elhelyezkedő terület.
  • A Támogatói Okirat a felhívással összhangban módosul.
  • A hatályos felhívás teljes dokumentációja itt érhető el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?