Ezt sok magyar gazda már csak így teheti meg a földjén: itt a szabályozás

Ezt sok magyar gazda már csak így teheti meg a földjén: itt a szabályozás

agrarszektor.hu
A 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodók már jól tudják, hogy január 1-je óta a szántóföldi kultúrában végzett rovarölőszeres kezeléseket naprakészen kell vezetniük az e-GN-ben. A téma kapcsán felmerült kérdések alapján fontos tudni, hogy e körbe a csávázott vetőmag vetése is beletartozik, a növényorvosi vényeket ugyanakkor nem kötelező a naplóba feltölteni. Egyes jogszabályi előírások és Vidékfejlesztési támogatások esetében ugyanakkor kötelező a Gazdálkodási Napló vezetése.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tekintettel arra, hogy a csávázott vetőmag esetében a mag növényvédő szerrel kezelt, annak vetése növényvédőszer-kijuttatásnak számít. Ha tehát a csávázás rovaölőszerrel történt, akkor vonatkozik rá az e-GN-ben történő 24 órás bejelentési kötelezettség - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán. A hatóság jelezte, hogy rögzítésekor a Szaporítóanyag típusa nevű mezőnél a Vetőmag kezeltségét csávázottként kell megjelölni, ezután pedig az adott területre vonatkozóan új növényvédelmi műveletet szükséges létrehozni, melynél a Növényvédőszer adataihoz a csávázószer adatait kell megadni. A rendszerben a dózist és a mértékegységet szükséges föltüntetni, mely adatokat (az idei évtől) a magyar vetőmag forgalmazóknak szerepeltetni kell a csomagoláson. (Ennek hiányában a hatóság azt kéri a termelőktől, hogy vegyék fel a forgalmazóval a kapcsolatot.) A permetlére vonatkozó mezőket nem szükséges kitölteni.

Fontos kiemelni, hogy a növényorvosi vényeket nem kötelező a naplóba feltölteni, valamint az elektronikus naplót nem szükséges növényorvosi pecséttel és aláírással ellátni. Ennek oka, hogy növényvédőszert csak annak a termelőnek írhat vényre a szakirányító, akivel növényvédelmi szolgáltatás nyújtására irányuló szerződést kötött.

A 10 ha alatti összterületen gazdálkodóknak is kötelező az adatok feltöltése az online Gazdálkodási naplóba. Ők a kötelezettségnek a papíralapon vezetett permetezési napló utólagos feltöltésével tehetnek eleget 2024. január 31-ig, de akár dönthetnek úgy is, hogy - egyszerűsítve a folyamatot - közvetlenül az elektronikus felületen vezetik a permetezési naplójukat. Az e-GN használata esetén célszerű a termőhelyek növényvédelmi megfigyeléseit is rögzíteniük, ami szintén jelentős mértékben megkönnyíti majd a benyújtást a kötelesség aktuálissá válásakor.

A Nébih arról is beszámolt, hogy a 2023. évre vonatkozó gazdálkodási napló vezetésére rendszeresített formanyomtatvány már elérhető a Nébih oldalán. Az adatszolgáltatási munkacsúcsok elkerülésének érdekében a hatóság a termelőknek az adatok folyamatos vezetését, feltöltését javasolja. Egyúttal arra kérik az ügyfeleket, hogy ha a rendszer működése vagy az adatok rögzítése kapcsán kérdésük adódna, azt jelezzék az egn@nebih.gov.hu e-mail címen. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?