Súlyos kijelentést tettek a fúrt kutakról: nem úgy van, ahogy sokan hiszik

Súlyos kijelentést tettek a fúrt kutakról: nem úgy van, ahogy sokan hiszik

agrarszektor.hu
A folyószabályozások, a klímaváltozás és az engedély nélkül fúrt kutak is pusztává teszik a tájat - közölte egy konferencián Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) főigazgatója. Mint mondta, az engedély nélkül fúrt kutak kérdése hosszú ideje foglalkoztatja a lakosságot, s az újabb döntések értelmében bizonyos mélységig nem is kell engedélyt kérniük az embereknek a kutak létesítéséhez, a vízügyi igazgatóság azonban maximálisan ellenzi mindezt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nemrégiben - adta hírül a Szon.hu - vízügyi konferenciát rendeztek a nyíregyházi megyeházán, melyen Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) főigazgatója tárta fel a Felső-Tisza vidékének súlyos vízhiányához vezető okokat. A szakember szerint ennek több oka is van, például a folyószabályozás, a klímaváltozás, de külön említette a fúrt kutak ügyét is. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

Az engedély nélkül fúrt kutak kérdése hosszú ideje foglalkoztatja a lakosságot, s az újabb döntések értelmében bizonyos mélységig nem is kell engedélyt kérniük az embereknek a kutak létesítéséhez. A vízügyi igazgatóság azonban maximálisan ellenzi mindezt, és nagyon jó okunk van ezt tenni.

A szakember szerint sok helyen - köztük a Nyírség számos pontján - nem elegendő a kutakat a talajvíz szintjéig fúrni. A mélyebb talajszinteken úgynevezett vízzáró rétegek vannak, köztük pedig rétegvizek, s ezekkel a kutakkal már a rétegvizeket is megcsapolják. A legnagyobb gond ott kezdődik, hogy akár több réteget is átfúrnak, ráadásul a legtöbb kút nem megfelelő minőségben készül el.

Emiatt a talajvíz már alsóbb rétegekben is megjelenik, és hiába tárolnánk mi a vizet a felső rétegben, vagy pótolná a természet, ez nem lehetséges, mert a talajvíz egyszerűen elszivárog

- emelte ki Láng István, majd hozzátette: a kútfúrás ezen módja olyan károkat okoz, amiket nem lehet helyreállítani.

Azok a vizes élőhelyek, melyeket a talajvíz táplált, már nem kapnak vizet, a kihalás szélére kerültek. Azon fáradozunk, hogy a jelentős beruházásokkal orvosoljuk ezt a problémát, ám azt tudni kell, hogy még a legjobb létesítményekkel sem sikerülhet mindez egy csettintésre. Többéves folyamatról lesz szó, de a talajvíz nem pótolható gyorsabban

- közölte a szakember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vészesen fogy a Föld vízkészlete
Fenntarthatóság

Vészesen fogy a Föld vízkészlete

Magyarország szerencsés adottságainak köszönhetően jó minőségű vízkészletekben gazdag, de fontos lenne megtartani a vizeket.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?