Itt az üzemanyag-számítás: 6 forintot nyernek a gazdák literenként

Itt az üzemanyag-számítás: 6 forintot nyernek a gazdák literenként

agrarszektor.hu
A csütörtökön bejelentett döntés értelmében 86 százalékról 90 százalékra emelkedik a visszaigényelhető jövedéki adó a mezőgazdasági gázolaj-felhasználás után. A 24.hu számításai szerint ez 6 forintot jelent a termelőknek literenként.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az április 11-i Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, amiről az aznapi kormányinfón tett bejelentést Nagy István agrárminiszter. A friss kormányrendelet szerint a mezőgazdasági járműveknél a kormány a gabonaágazat helyzetének javítását szolgáló intézkedésről döntött.

Mennyi az annyi?

A 24.hu kiszámolta, hogy mindez mennyit jelent a termelőknek. Mint a cikk emlékeztet, idén januártól a gázolaj jövedéki adója literenként 142,9 forintra emelkedett (magas kőolaj világpiaci ár mellett), és ennek 86 százalékát, azaz 122,9 forintnyit igényelhettek vissza a gazdák.

2023-ban még csak 82 százalékot lehetett visszaigényelni. Ami még fontos, hogy a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj jövedéki adójának visszaigénylésénél az elszámolható gázolaj mennyisége évente maximum 97 liter lehetett hektáronként.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?