Olyan meleg van, hogy tilalom jön Magyarországon: már 6 megye érintett

Olyan meleg van, hogy tilalom jön Magyarországon: már 6 megye érintett

agrarszektor.hu
Az elmúlt napokra jellemző kánikula miatt továbbra is fennáll az erdőtüzek kockázata, ezért a hatóságok Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád mellett 2024. június 22-től Baranya, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben is tűzgyújtási tilalmat rendelnek el. A jelenlegi időszak magas átlaghőmérséklete és az alacsony, relatív nedvesség kiszárította a könnyű, valamint a közepes méretű holt biomasszát.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az érintett vármegyékben nem volt olyan mennyiségű csapadék, amely elérte volna a felszíni biomassza szintjét. A magas statikus kockázatú állományokban jelentősen nőtt a tűzveszély, továbbá szintén jelentős az ugrótűz potenciál és a koronatüzek kialakulásának kockázata. Az elkövetkező időszakban az előrejelzések alapján nagyon magas napi átlaghőmérsékletre és napsütéses óraszámokra számíthatnak. A lokálisan kissé szeles időjárás pedig tovább szárítja a felszíni és korona biomasszát - írja a Nébih.

A fokozott tűzkockázat alapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetértésével, 2024. június 22-tól tűzgyújtási tilalmat hirdet Baranya, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben. Ezenfelül a hatóságok fenntartják a tűzveszélyes időszakot Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben.

EZ IS ÉRDEKELHET

A tűzgyújtási tilalom idején a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében sem engedélyezett a tűzgyújtás. A korlátozás ideje alatt ugyancsak tilos tüzet gyújtani a kijelölt, kiépített erdei tűzrakóhelyeken. Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a www.erdotuz.hu-n informálódhatnak.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?