Fontos döntést hozott az Európai Bizottság: ezt jó, ha mindenki tudja

Fontos döntést hozott az Európai Bizottság: ezt jó, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Váratlan döntést hozott az Európai Bizottság a géntechnológiával módosított növények uniós felhasználásával kapcsolatban. A Bizottság 2024. július 2-án kiadott közleménye szerint két géntechnológiával módosított kukorica élelmiszerként és takarmányként való felhasználására adott ki engedélyt, valamint megújította egy másik, szintén ilyen kukorica felhasználási engedélyét.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

2024. július 2-án az Európai Bizottság engedélyezéste két géntechnológiával módosított kukorica élelmiszerként és állati takarmányként történő felhasználását, egy harmadiknak pedig megújította a már meglevő engedélyét - olvasható az Európai Bizottság hivatalos oldalán. Fontos megjegyezni, hogy a Bizottság határozatai csak azt teszik lehetővé, hogy ezeket a géntechnológiával módosított kukoricákat élelmiszerekben és takarmányokban való felhasználás céljából behozzák, azt viszont nem, hogy az EU-ban termesszék. Ezek a kukoricák átfogó és szigorú értékelési eljáráson mentek keresztül, amely biztosítja az emberi és állati egészség, valamint a környezet magas szintű védelmét. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) kedvező tudományos értékelést adott ki, amelyben megállapította, hogy ezek a géntechnológiával módosított kukoricák ugyanolyan biztonságosak, mint hagyományos társaik.

Az engedélyek 10 évig érvényesek, és minden, e géntechnológiával módosított növényekből előállított termékre az EU szigorú címkézési és nyomonkövethetőségi szabályai vonatkoznak. A Bizottságnak jogi kötelessége volt dönteni ezekről az engedélyekről, miután a tagállamok az Állandó Bizottságban és az azt követő Fellebbviteli Bizottságban sem az engedélyezés mellett, sem ellene nem értek el minősített többséget.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Most dől el, mi GMO és mi nem az
Fenntarthatóság

Most dől el, mi GMO és mi nem az

Az EU-ban zajló vita az új géntechnológiák használatáról nyáron tovább folytatódott a Bizottság új tervezetével.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Mit tudnak a legújabb kalászos fajták? (x)

Napjainkban a kalászos termesztés kapcsán leggyakrabban elhangzó kulcsszavak: a stressztűrés, a stabilitás, a prémium minőség, a magasabb szintű betegség-ellenállóság és a technológiai rugalmasság.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 4. 13:31