Még itt sincsenek, de a kormány máris betiltaná a műhúsokat

Még itt sincsenek, de a kormány máris betiltaná a műhúsokat

agrarszektor.hu
Társadalmi egyeztetésre bocsátotta az Agrárminisztérium a laboratóriumi hús előállításának, forgalomba hozatalának tilalmát. A kormány honlapján közzétettek szerint még idén megszületne a törvény, amelyet az emberi egészség és a környezet védelme, az agrárium fenntartható termelése, a hagyományos vidéki életforma védelme miatt hoznának meg. A társadalmi egyeztetésre bocsátott törvénytervezet véleményezésére azonban nem áll sok idő a lakosság rendelkezésére.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A konferenciára idén először 0. nappal is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

Az Agrárminisztérium társadalmi vitára bocsátotta terveit a laboratóriumi hús előállításának, forgalomba hozatalának tilalmáról. A szabályozásra - a tervezet szövege szerint - a hagyományos élelmiszertermelésnek az agrárium és a vidéki életkörülmények egészére gyakorolt, vitathatatlanul kedvező hatása, valamint az ettől eltérő technológiákban és termelési módokban rejlő, alapvető értékeinket fenyegető veszélyek miatt lenne szükség. Mint ismeretes, laboratóriumi húsnak az állati sejtekből vagy szövetből mesterséges körülmények között, az élő szervezeten kívül izolált vagy előállított terméket nevezik, amelyeket az orvosi és állatgyógyászati célú felhasználás kivételével még összetevőként is tilos előállítani, forgalomba hozni.

Nagy István agrárminiszter egyébként már az év elején a műhús betiltásáról és a hagyományos vidéki értékek megvédéséről egyeztetett egy olasz termelői szervezet elnökével, miután Olaszország már 2023-ban betiltotta a szintetikus húsok gyártását, forgalmazást. Ezt követendő példának nevezte, azt mondta, meg kell becsülni a normalitást, a gazdák munkáját, nélkülük nincs élelmiszer, nincs jövő.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?