Változott rengeteg készítmény engedélyezése: ez sok termelőt érint

Változott rengeteg készítmény engedélyezése: ez sok termelőt érint

agrarszektor.hu
A Nébih felhívja az engedélytulajdonosok figyelmét, hogy módosult a növényvédő szernek nem minősülő készítmények összetételére vonatkozó korábbi rendelkezés. Ezentúl az e körbe tartozó készítmények egyszerű anyagokat is tartalmazhatnak, azonban ehhez az engedélytulajdonos kiegészítő nyilatkozata szükséges.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Mától egyszerű anyagok is szerepelhetnek a növényvédő szernek nem minősülő készítmények összetételében. E körbe tartoznak:

  • a növényvédő szernek nem minősülő növényvédelmi hatású termékek,
  • a csávázási segédanyagok,
  • a védőanyagok,a kölcsönhatás-fokozók,
  • a segédanyagok,
  • a hatásjavítók és a növényvédelmi célú eszközök - olvasható a Nébih oldalán.

Amennyiben a készítmény egyszerű anyagot tartalmaz (koncentrációtól függetlenül), az engedélytulajdonosnak írásban kell nyilatkoznia arról, hogy a termék felhasználása nem azonos az 540/2011/EU végrehajtási rendelet szerinti adatbázisban az adott egyszerű anyagra vonatkozó felülvizsgálati jelentésben (Review report) leírtakkal. Az aláírt és lepecsételt nyilatkozatot a kérelemmel együtt kell benyújtani. A nyilatkozat a folyamatban lévő eljárások, azaz a már korábban beadott, de még el nem bírált engedélykérelmek esetén is szükséges.

EZ IS ÉRDEKELHET

A készítmények továbbra sem tartalmazhatnak az adatbázisban „approved”, valamint „not approved”-ként jelölt hatóanyagokat. Épp ezért különösen fontos, hogy az érintett készítmények esetében az engedélyezési/újraengedélyezési dokumentáció összeállítása során az engedélytulajdonosok minden esetben ellenőrizzék azok összetételét. Szintén lényeges információ, hogy a készítmények értékeléséhez a koformulánsok teljes összetételének benyújtása szükséges. Bizalmas információ esetén az összetételt közvetlenül a gyártó cég is megküldheti az engedélyező hatóságnak. A 89/2004. (V.15.) FVM rendelet 9. számú melléklet szerinti már engedéllyel rendelkező készítmények összetételének felülvizsgálatára az újraengedélyezéskor kerül sor.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 13. 13:32