Megvoltak a lehetőségek, de tudott élni velük a magyar mezőgazdaság?

Megvoltak a lehetőségek, de tudott élni velük a magyar mezőgazdaság?

agrarszektor.hu
Az első Agrárszektor konferencián, 2013-ban már világos volt a résztvevők számára, hogy az akkoriban megújuló, 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó Közös Agrárpolitika által biztosított nemzeti mozgástér nagyban meghatározta Magyarország helyzetét, és bár ebben komoly lehetőségek rejlettek, a nem megfelelő döntések jelentős kockázatot jelentettek. Az agrárfinanszírozás területén is vegyes képet mutatott az időszak, hiszen miközben a növénytermesztés stabilizálódott, az élelmiszeripar és az állattenyésztés továbbra is küzdött a finanszírozási nehézségekkel. Parázs vitát eredményezett az akkor megújuló és sok érzelmet kiváltó földtörvény értékelése is. Tizenegy évvel később, idén is megrendezzük az Agrárszektor konferenciát Siófokon.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

A korábbiakhoz képest ugyanis a változás egyik legfontosabb tanulsága az volt, hogy az új Közös Agrárpolitika (KAP) jelentős mozgásteret biztosított a nemzeti politikák számára, de ez egyúttal komoly felelősséggel is járt.

Nagyobb mozgástér – nagyobb felelősség

Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára a KAP szerepét hangsúlyozta a magyar gazdaságban, rámutatva, hogy az új rendszer számos lehetőséget kínál, de bonyolultabb lett az előzőeknél. Magyarország pozíciója akkor a csökkenő EU-s keret ellenére nem változott számottevően, és a közvetlen támogatások nagyságrendje is stabil maradt. A megújuló KAP-ban jelentkező nemzeti rugalmasság lehetővé tette, hogy az ország saját prioritásait jobban érvényesítse, így a zöldítés, a fiatal gazdák és a kisgazdaságok támogatása előtérbe kerülhet.

A konferencián számos szakértő kifejtette véleményét arról, hogy melyik modell lenne a legelőnyösebb az ország számára, azonban egyértelmű konszenzus nem alakult ki. A résztvevők többsége a SAPS-ról a BSP rendszerre történő átállást 2018-ra vagy 2020-ra tette, attól függően, hogy milyen erőforrások állnak majd rendelkezésre.

EZ IS ÉRDEKELHET

Földtörvény: nem volt egyetértés

Az agrárszakértők egy része szerint a törvény különösen a nagyüzemi állattartást hozta nehéz helyzetbe, mivel a benne foglalt korlátozások gátolták a vertikális integráció és a hatékonyságnövelés lehetőségeit. Raskó György agrárközgazdász az eseményen rámutatott, hogy a földtörvény hosszú távon komoly károkat okozhat a magyar gazdaságnak, különösen a mezőgazdaság teljesítményére vonatkozóan. Mások, mint Kurucz Mihály, az ELTE Agrárjogi Tanszékének képviselője, úgy vélték, hogy a földnek nem csupán gazdasági, hanem társadalmi jelentősége is van, és a szabályozás célja éppen az, hogy megvédje a magyar gazdákat a külföldi befektetőkkel szemben.

Bizonytalan, de érdeklődő bankok

Az agrárszektor finanszírozása akkoriban a banki szereplők megítélése szerint szintén kihívásokkal nézett szembe, különösen az élelmiszeripar területén.

Az élelmiszeriparban tapasztalható szabályozási és adózási bizonytalanságok miatt sok bank nehezen tudta megítélni a cégek hitelképességét, ami megnehezítette a finanszírozást. Ennek ellenére a szántóföldi növénytermesztés területén stabilizálódás volt megfigyelhető, és a bankok is egyre nagyobb érdeklődést mutattak a kisebb agrárvállalkozások iránt.

Az események visszatekintéséből látszik, hogy a magyar agrárium számára a 2014-2020 közötti időszakban meghozott döntések jelentősége egyértelmű volt a szakmai szereplőknek az első Agrárszektor konferencián. Az agrárium és az élelmiszeripar finanszírozási helyzete akkoriban jelentős kihívásokkal nézett szembe, különösen a jogszabályi és piaci környezet változékonysága miatt. A földtörvény és a KAP reformja jelentős vitákat váltott ki, de abban egyetértés volt, hogy hosszú távú siker csak átgondolt döntések révén érhető el.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?