2024. szeptember 19. csütörtök Vilhelmina
Közeleg a határidő: ezt sok termelőnek el kell intéznie Magyarországon

Közeleg a határidő: ezt sok termelőnek el kell intéznie Magyarországon

agrarszektor.hu
A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága a Közös Agrárpolitikából és a nemzeti költségvetésből biztosított agrártámogatások felhasználásának rendjéről szóló 54/2023. (IX.13.) AM rendelet 68. § (4) bekezdése alapján megkezdte az „Ökológiai gazdálkodás támogatása” című (KAP-RD20-1-24 kódszámú) pályázati felhívás tervezetének társadalmi egyeztetését. A tervezet szerint a támogatási kérelmek elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül történő benyújtására 2024. november 15. és 2024. december 16. között lesz lehetőség - olvasható a NAK oldalán.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

A korábbi ökológiai gazdálkodás pályázathoz képest a következő módosításokra hívják fel a figyelmet. A tervezet szerint:

  1. Összevonásra kerülnek a gyümölcsültetvények ültetvénycsoportjai, valamint az újratelepítésre rendelkezésre álló időszak meghosszabbításra kerül.
  2. Az ültetvény földhasználati kategóriát három kategóriára bontják szét megkülönböztetve intenzív és extenzív gyümölcsöst és szőlőültetvényt.
  3. Az éghajlati változások miatt a támogatható növényfajok listája bővítésre került, így bekerült a tervezetbe a gránátalma, pekándió, olivabogyó, pisztácia is.
  4. A korábban szántóba támogatott komló átkerült az ültetvénybe.
  5. A kiválasztási szempontok esetében kivezetésre kerül a szaktanácsadói szerződésért járó többletpont. Állattartásért pedig többletpont jár.
  6. 2025. évtől nem szükséges területmérési jegyzőkönyv.
  7. Kivezetésre kerülnek a KET elkülönítésére vonatkozó szabályok.
EZ IS ÉRDEKELHET
  1. A tervezet szerint a Gazdálkodási Naplót első évben lehet még papír alapon vezetni. Az eGN feltöltési kötelezettség határideje: tárgyévet követő év január 31.
  2. A tanúsító szervek adatszolgáltatása és a kormányhivatalok ültetvényekkel kapcsolatos adatszolgáltatásnál – a nyilvántartási rendszerek eltérő adatstruktúrájából fakadó különbségek miatt – bevezetésre fog kerülni egy 5 %-os, de maximum 1 ha-os tolerancia, a nyilvántartott adatok és a KET területe közötti eltérésekre.
  3. A tervezet lehetőséget biztosít arra, hogy ugyanazon területre ÖKO és Földhasználat váltást elősegítő beruházások és azok fenntartása (AÖNTB) jogcím kérelmet is benyújtson az ügyfél, és amennyiben nyer az AÖNTB, akkor szankció nélkül kivonhatja ÖKO-ból az AÖNTB támogatott területét.

A pályázati felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2024. szeptember 27. napjáig lehet megküldeni a kap.gov.hu oldalon kialakított felhívások társadalmi egyeztetése 2023-2027 felületen keresztül.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 19. 14:58