A kis mennyiségű, helyi és marginális élelmiszer-előállítás és -értékesítés higiéniai feltételeiről szóló 60/2023. (XI. 15.) AM rendelet kihirdetése óta eltelt időszakban érkezett jelzések alapján szükségessé vált a sertéshúsból előállított hústermékek mennyiségének megemelése, figyelemmel arra, hogy nem áll arányban az I. kategóriába tartozó kistermelő számára előírt, kifejlett vagy növendék sertés levágatásából származó hús mennyiségével az abból előállítható hústermék mennyisége. A módosítás lehetővé teszi az I. kategóriába sorolt kistermelő számára a saját gazdaságában nevelt, általa a rendelet értelmében levágatható legfeljebb heti 6 db sertés, évi 72 db sertés teljes mennyiségének hústermékké történő feldolgozását.
A kormány ezúttal sem biztosított túl sok időt a lakosságnak a tervezet véleményezésére. Az észrevételeket, javaslatok megtételére mindössze néhány nap áll a rendelkezésre, azokat 2025. április 2-ig lehet beküldeni a kozigazgatasiegyeztetes@gfm.gov.hu e-mail címre. A rendelet, annak parlamenti elfogadása esetén a kihirdetését követő 3. napon fog hatályba lépni.