Arcképek: Harsányi Zsolt, Axiál Kft.

agrarszektor.hu
Az agrárszektor.hu minden évben kiadja Az 50 legbefolyásosabb személy a magyar agráriumban című könyvet. Idén ágazati bontásban foglaltuk össze a legfontosabb iparági szereplőket, közülük néhány érdekes személyiséget, életutat, meghatározó céget a honlapunkon keresztül is bemutatunk. Harsányi Zsolt cége a mezőgép-kereskedelemben játszik meghatározó szerepet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Harsányi Zsolt a rendszerváltás után, 1991-ben mindössze 100 ezer forint törzstőkével alapította meg másodmagával az Axiál Bt.-t, amely 1992-re családi vállalkozássá vált. A mezőgazdasági gépek és alkatrészek forgalmazásával foglalkozó cég 1996-ban kft.-vé alakult. Harsányi 1998-ban a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) elnökségi tagja, később pedig elnöke lett. 2017-ben pedig újabb öt évre megválasztották a szövetség elnökévé. 2002-től a mezőgazdaságigép-forgalmazók nemzetközi szervezetének (CLIMMAR) tagja, amelynek háromszor három évig alelnöke is volt. A gépészmérnök végzettségű üzletember a gödöllői Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karának tiszteletbeli professzora. A napi.hu 100 leggazdagabb magyart listázó összesítése szerint

Harsányi Zsolt 26 milliárd forintosra becsült vagyonával a 45. leggazdagabb embernek számít Magyarországon 2018-ban.
Harsányi Zsolt

Egyre nagyobb jelentőséget kapnak a gépekbe integrálható digitális megoldások, mint például a különböző automatikus és feladatoptimalizáló rendszerek vagy a precíziós lehetőségek, melyek mind arra irányulnak, hogy hasznot termeljenek a használójának - hangsúlyozta Harsányi Zsolt, a bajai székhelyű cég tulajdonos-ügyvezetője. Az Axiál Kft. ezért 2018 januárjától újabb gyártó termékeivel, a Trimble berendezéseivel és szoftveres megoldásaival bővítette GPS-eszköz kínálatát. A cég mintegy 5,3 milliárd forintot költött telephelyfejlesztésre 2012 és 2017 között, melynek eredményeképpen jelenleg 15 ezer négyzetméternyi szervizműhely-kapacitással rendelkezik, összesen 18 telephelyen.

Az Axiál Kft. árbevétele 77 milliárd forint volt 2017-ben, ami fennállásának második legmagasabbikának számít. A több mint 75 milliárd forintos árbevétel 30 százalékát az alkatrész-, 28 százalékát a gép-, 22 százalékát a Claas-, 8 százalékát a használtgép-, 7 százalékát a szerviz és 5 százalékát az építő- és anyagmozgatógép-üzletág tette ki. 2016-hoz képest 10 milliárd forinttal nőtt a cég forgalma, a mezőgazdasági gépek értékesítése pedig 15-17 százalékkal bővült.

2018-ban a Figyelő Top 200 Gálán "Az év magyar vállalata" az Axiál Kft. lett.
Forrás: Opten

A cikk Az 50 legbefolyásosabb személy az agráriumban évkönyvünk alapján készült. A könyv a linkre kattintva meg is rendelhető.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?