Arcképek: Juhász Csaba, a Glencore hazai vezetője

agrarszektor.hu
Az agrárszektor.hu minden évben kiadja Az 50 legbefolyásosabb személy a magyar agráriumban című könyvet. Idén ágazati bontásban foglaltuk össze a legfontosabb iparági szereplőket, közülük néhány érdekes személyiséget, életutat, meghatározó céget a honlapunkon keresztül is bemutatunk. Juhász Csaba a hazai növényiolaj-gyártásban játszik meghatározó szerepet.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

Egy év alatt szűk tízmilliárd forinttal növelte nettó éves árbevételét a Glencore Agriculture Hungary Kft. A magyar piacon 22 éve jelen lévő, gabonafélék, olajos magvak, növényolajok és állati takarmány-alapanyagok kereskedelmével foglalkozó vállalat árbevétele 156 milliárd forintra ugrott 2017-ben. A Glencore-hoz tartozik a tavaly bő tízmilliárdos árbevételt realizáló Pannon Növényolajgyártó Kft. is. A foktői gyár Közép-Európa legnagyobb sajtoló üzemének számít. A vállalatcsoport része egy gabonatárolással és logisztikával foglalkozó cég is.

Az 1974-ben alapított svájci székhelyű Glencore a világ minden pontján jelen van, tevékenysége a bányászattól a fémiparon és a mezőgazdaságon át a marketingig terjed.
Orbán Viktor miniszterelnök a Glencore foktői Pannon Növényolajgyárának gyáravató ünnepségén. Elől középen: Ivan Glasenberg, a cég vezérigazgatója, kissé mögötte Juhász Csaba (Fotó: MTI, Ujvári Sándor)

A hazai leányvállalat magyar és szerb tagjait country menedzserként a gépészmérnök végzettséggel rendelkező Juhász Csaba vezeti. A hamarosan 51 éves szakember 1991-ben végzett a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen. 22 évvel ezelőtt, vagyis a kezdetektől csatlakozott az akkor Glencore Grain Hungry néven futó vállalathoz, így részt vett a cég magyarországi felépítésében és hazai piaci pozícióinak stabilizálásában. A Glencore-t megelőzően a mezőgazdasági termékkereskedelemmel foglalkozó Thegra Hungary üzletkötője volt, illetve a United Technologies termelési menedzsereként dolgozott.

A cégcsoport 2010-ben Debrecenben, 2011-ben Berettyóújfalun nagy tárolókapacitású telephelyeket vásárolt és bővítette logisztikai infrastruktúráját. A Bács-Kiskun megyei Foktőn működő üzemet 2013-ban 40 milliárd forint értékű beruházással hozták létre, azzal a céllal, hogy évente 600 ezer tonna napraforgómagot dolgozzanak fel - ez a magyarországi termés körülbelül egyharmada. A gyár repcemag, szójabab, kukoricacsíra feldolgozására is alkalmas. A svájci anyavállalat eddig több mint 200 millió dollárt fektetett be Magyarországon. “A fejlesztések nem álltak meg, mert hiszünk a magyar mezőgazdaság jövőbeni fejlődésében. A beruházások célja a kereskedelem és a növényolaj-gyártás hatékonyságának növelésére irányul majd" - kommentálta a cég jövőbeni terveit Juhász Csaba.



Forrás: Opten
A cikk Az 50 legbefolyásosabb személy az agráriumban évkönyvünkben jelent meg. A könyv a linkre kattintva meg is rendelhető.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?