Tehetetlenül vergődünk a fogyasztók hálójában, vagy magunk is szőhetünk hálót?

agrarszektor.hu
Kutatók vitatkoztak arról, hogy a húsevésről való lemondás vajon használ-e a világnak, és vajon melyik gazdasági szereplőnek van nagyobb hatása a társadalomra. Úgy tűnik, a termelőnek már nem sok ráhatása maradt arra, hogy milyen trendeket követ a világ - írja topagrar.com.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A termelési előírások szigorítása vagy a húsevésről való lemondás nem sokat segítenek a környezeten - vélekedik egy német agrárközgazdász, Michael Schmitz, a Gießeni Egyetem professzora. Az európai termelők eurómilliárdokat veszíténenek rajta, míg a klimatikus vagy környezeti előnyök gazdasági hatásai csak marginálisak lennének, ahogy a világ élelmezése szempontjából is eltörpülne a hatásuk - mondta a professzor egy állattenyésztési tanácskozáson. Kutatási alapján ugyanis nagyon rossz költség-megtérülési számok adódtak olyan lehetőségek vizsgálatakor, mint például Európa hús- és tejtermelésének megfelezése. Sokkal több előnyünk származik abból, ha a termelési technológiát fejlesztjük - vélekedett -, ez hozzásegít a környezeti célok eléréséhez és a jólét fenntartásához is.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Jeanette Huber, a frankfurti Jövőtudományi Intézet részéről úgy vélte, a húsok által dominált étkezési kultúrának vége. Ebbe az irányba alakítja a fogyasztást az állatjólét és a környezet védelme iránti igény, valamint az egészségtudatos táplálkozás is. Ezeket a  trendeket ugyanakkor az agrárium is meg tudja lovagolni, ha a zászlájára tűzi az új hívószavakat. Dr. Johannes Simons, aki Bonni Egyetemet képviselte a tanácskozáson, viszont nagyon kritikusan szemlélte a fogyasztói szokások változását és ezek hatását a társadalomra. Szerinte ma  már egyre inkább a kereskedelem szabja meg, hogy milyen új trendeket kell követniük a fogyasztóknak és a termelőknek, utóbbiak nagyon kis eséllyel válnak a trendek alakítóivá.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?