Több tízmilliós adókedvezményt kaphatnak ezek a magyarok: ennyit kell tenni hozzá

Több tízmilliós adókedvezményt kaphatnak ezek a magyarok: ennyit kell tenni hozzá

agrarszektor.hu
Több tízmillió forintos adókedvezményhez juthatnak azok a vállalkozások, amelyek kutatás-fejlesztéssel foglalkoznak és tisztában vannak az őket megillető kedvezményekkel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarországon az elmúlt években ugrásszerűen nőtt azoknak a vállalkozásoknak a száma, amelyek kutatás-fejlesztés és innováció területén dolgoznak és érnek el egyre szembetűnőbb eredményeket. Ezt a fajta kutatómunkát teszi még hatékonyabbá, ha a vállalkozások a projektekre akár már előzetesen K+F minősítést kérnek: ezzel ugyanis nem csak adókedvezményhez juthatnak, hanem pályázati forrást is könnyebben szerezhetnek és utólagos ellenőrzések esetében is bizonyítani tudják, milyen tevékenységet végeztek - írja közleményében a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.

A hivatal 2012. február 1-je óta, vagyis több mint 10 éve látja el a K+F tevékenység minősítését. A kutatás-fejlesztésről szóló minősítés hivatalos igazolást ad, ráadásul az ezzel a dokumentummal megszerezhető kedvezmények és pályázati források akár több tízmillió forintot is jelenthetnek a vállalkozások számára. A százalékos arányok alakulása azt mutatja, hogy a szociális hozzájárulás esetében a cégek akár minden tizedik munkavállaló bérét megtakaríthatják. A társasági adónál például 10 millió forintonként majdnem 1 milliót vagy 100 millió forintonként majdnem 10 millió forintot spórolhatnak meg a fejlesztésekkel foglalkozó vállalatok - írják.

A KSH adatai szerint Magyarországon 2019 végén 446 ezer társaságiadó-alany működött ebből mindössze 2082 vállalkozás folytatott kutatás-fejlesztési tevékenységet, amelynek körülbelül a 10 százaléka fordult a hivatalhoz minősítési kérelemért. Vagyis a vállalkozások jelentős része úgy vesz igénybe kedvezményeket, hogy nem tudja biztosan az általa folytatott tevékenységről, hogy az K+F-nek minősül-e, így abban sem lehet biztos, jogosult lenne-e adókedvezményekre. Amennyiben pedig a NAV az ellenőrzés során megkérdőjelezi a K+F tevékenység mivoltát, utólagos adófizetési kötelezettségekkel, valamint adóbírságokkal kell számolniuk - zárul a közlemény.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?