Új szabályok jönnek az EU-ban: ez sok vállalkozást érint Magyarországon is

Új szabályok jönnek az EU-ban: ez sok vállalkozást érint Magyarországon is

agrarszektor.hu
Az Európa Tanács és az Európai Parlament tárgyalói nemrég elfogadtak egy ideiglenes politikai megállapodást a globális felmelegedésért felelős anyagok szakaszos kivezetéséről. A megállapodás magában foglalja az olyan középfeszültségű kapcsolóberendezések teljes körű betiltását is, amelyek F-gázokat, köztük a legerősebb SF6-ot használnak. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Azzal, hogy az Európai Unió egy újabb lépéssel közelebb került az erősen üvegházhatású kén-hexafluorid (SF6) gázt tartalmazó elektromos kapcsolóberendezések betiltásához, várhatóan gyors ütemben jelennek majd meg Európa-szerte az olyan szabályozások. Ezek alapján kizárólag SF6-mentes kapcsolóberendezéseket szabad alkalmazni a villamosenergia-ágazatban - olvasható az Eaton közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az, hogy az uniós intézmények politikai megállapodásra jutottak, igazi paradigmaváltást jelent Európában az SF6-mentes termékek irányába. Már régóta léteznek a villamos piacon bevált alternatívái a kén-hexafluorid gázzal szigetelt kapcsolóberendezéseknek. Ez különösen igaz a középfeszültségű kategóriában, a 24 kV-os tartományig bezárólag

- mondta Szontág Balázs villamosmérnök, az Eaton szakértője.

A megállapodás kritikusai attól tartanak, hogy az SF6-mentes technológia kötelezővé tétele akadályozni fogja - az Európa szén-dioxid-mentesítéséhez elengedhetetlen - megújuló energiaforrásokon alapuló energiatermelés elterjedését. A megújuló energiatermelés ugyanis nagy mértékben függ a kapcsolóberendezésektől. A vállalat azonban már korábban is előállt a megfelelő megoldással. A vákuumalapú kapcsolás a természetes légszigetelési technológiával kombinálva ugyanis tökéletesen megfelel a mai hálózatok követelményeinek, és - ami döntő fontosságú - támogatja a globális felmelegedés elleni küzdelmet. A globális felmelegedés szempontjából egyetlen kilogrammnyi SF6-gáz 25 200 kg szén-dioxidnak felel meg, így ez a döntés valóban mérföldkőnek számít.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mostantól az új projektek beruházói az SF6-mentes alternatívát választják majd függetlenül attól, hogy a projekt megújuló energiaforrásokra alapul vagy sem. Hiszen hosszú távon Európában csak ezekkel a kapcsolóberendezésekkel biztosítható a konformitás. Számíthatunk arra is, hogy sokan korszerűsítik majd SF6-mentes kapcsolóberendezéssel a már meglévő berendezésüket is. Vállalatunk világszerte vezető szerepet tölt be az SF6-mentes kapcsolóberendezések gyártásában, éppen ezért mindenképpen örülünk ennek az elsősorban a környezetvédelem szempontjából üdvözlendő döntésnek

- tette hozzá Szontág Balázs.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29