Elárulta titkos terveit az RTL Gergő gazdája: durva, mire készül a Házasodna a gazda sztárja

Elárulta titkos terveit az RTL Gergő gazdája: durva, mire készül a Házasodna a gazda sztárja

„A 35 hektáros családi gazdaság, amelyben növénytermesztéssel foglalkozunk csak egy családot tud fenntartani, ezért habár édesapámmal közösen folytatjuk a termelést, a jövőben szeretnék inkább az állattenyésztés felé kacsingatni és inszeminátorként elhelyezkedni” - mondta az Agrárszektornak Szabó Gergő, az RTL Házasodna a gazda című műsorának egyik sztárgazdája. Hozzátette, vannak azonban tervei ezen kívül is, szeretne belevágni a drónos permetezésbe, meglátása szerint ugyanis az agráriumban uralkodó súlyos munkaerőhiány miatt a gépesítés jelenti a jövőt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mióta az eszemet tudom mezőgazdasággal foglalkozom, ebben nőttem fel, hiszen már a dédszüleim és a nagyszüleim is ezzel foglalkoztak. Jelenleg édesapámmal visszük a 35 hektáros gazdaságot, ahol takarmánynövényeket - kukorica, napraforgó, búza, árpa - és kertészeti kultúrákat, padlizsánt, paprikát, valamint dinnyét termesztünk

- tudta meg az Agrárszektora gazdától. Hozzátette, a termést értékesítik, a nagy kultúrákat általában felvásárólnak, a kertészeti növényeket pedig a piacon, vagy nagyobb tételben kereskedőknek adják el.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az időjárás Gergő gazdáékat sem kíméli, mint megtudtuk, a paprikánál okozza a legnagyobb gondokat a gazdaságukban, ezért próbálnak nagyobb hangsúlyt fektetni a padlizsán termesztésére, amelyet idén már 2,5 hektáron termelnek csepegtető csöves öntözéssel, fólia alatt. Ahogy mesélte, 2021-ben komoly meglepetést és súlyos gondokat okozott számukra, hogy a repce fénybogarak a dinnye sárga virágát kezdték el pusztítani a repce helyett, mert ez utóbbi sokkal hamarabb elvirágzott, mint ahogy a bogarak második generációja megjelent volna. Ezzel szemben idén annyira elcsúszott az időjárás, hogy amikor a repce elvirágzott, akkor a dinnye még éppen csak kis palánta állapotban volt, holott két évvel ezelőtt már virágzott.

Ahogy szinte mindenhol Európában, nekünk is akadtak gondjaink tavaly a kukoricával, habár nagy szerencsénk, hogy csernozjom mezőségi, illetve kötött fekete talajaink vannak, amelyek jól tudják tartani a nedvességet. Ugyanakkor rengeteg aflatoxinos kukorica termett, ami a felvásárlási árakban és a takarmány értékesítésében is meglátszódott, így a 2022-es év katasztrofálisan alakult

- tájékoztatta lapunkat a gazda.

A kihívásokat részletezve a gazda közölte, a magas inputanyagárak, és az elképesztően bezuhant felvásárlási árak is komoly problémákat jelentenek számukra. Hiába van ugyanis jó minőségű terményük, azt tapasztalják, hogy a nagyobb cégek inkább Ukrajnából hozzák be a kukoricát a telephelyükre ahelyett, hogy a szomszédos földekről megvennék. A kertészetben a legnagyobb gondot a munkaerő hiánya okozza, ezért igyekeznek mindent gépesíteni, amit lehet, ahogy hangsúlyozta, lassan nem lesz ember, akit lehetne alkalmazni, ezért muszáj ebbe az irányba fejleszteni.

Habár jelenleg növénytermesztéssel foglalkozik a családi gazdaságban, a jövőben inkább az állattenyésztés felé kacsingatna Gergő gazda, és inszeminátorként próbálna elhelyezkedni. Ahogy mondta, a 35 hektár csupán egy családot tud fenntartani, ezért más irányba indulna el. Ugyanakkor vannak más tervei is, szeretne belevágni a drónos permetezésbe, mert úgy látja, hogy ez lesz a jövő.

Fotó: RTL Magyarország

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?