Új szelek fújhatnak a magyar agrárcégeknél: ez várhat rájuk 2024-ben

Új szelek fújhatnak a magyar agrárcégeknél: ez várhat rájuk 2024-ben

agrarszektor.hu
Az egy évvel ezelőtti bezuhanás után idén stabilizálódott a vállalkozásoknak a következő egy évre vonatkozó várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index. A jelenleg -6 ponton álló mutató emelkedése mögött a gazdaságpolitika és a munkaerőhelyzet kedvezőbb megítélése, illetve a vállalati hitelkamatok várt mérséklődése áll.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az idei év a stabilizálódás éve volt a kkv-knál. Ezt mutatja, hogy a magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évi várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index az elmúlt 2-3 év hektikus mozgását követően az utóbbi egy évben viszonylag kis sávban, -14 és -5 pont között mozgott.

A 2022. harmadik negyedéve óta negatív tartományban lévő index az utolsó negyedévben 5 pontot javult, így jelenleg -6 ponton áll. A pozitív elmozdulás leginkább annak köszönhető, hogy a gazdaságpolitika megítélése, a vállalati hitelkamatok várt változása és a munkaerőhelyzet szempontjából is pozitívak 2024-re vonatkozóan a vállalkozások

- tájékoztatott Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés vezetője. A bizakodás mindhárom árbevétel kategóriában látható: továbbra is a legnagyobb, 300 millió forint éves árbevételt meghaladó cégek a legoptimistábbak 8 ponttal, szemben az előző negyedévi 1 ponttal. Az ennél kisebb cégek bizalma azonban még a negatív tartományban van. A 100-300 millió forint közötti árbevételű cégek várakozásai megegyeznek az index átlaggal (-6 pont), míg a 100 milliós árbevételt el nem érő mikrocégek várakozásai -10 ponton állnak. Ez azonban mindkét esetben pozitív elmozdulás az előző negyedév -13 pontos eredménye után.

Az ágazatokat tekintve egyedül a mezőgazdasági cégeknél figyelhető meg jelentősebb, 22 pontos növekedés, amelynek köszönhetőn a várakozásuk 12 pontig emelkedett. A többi szektor esetében még negatív értékeket látunk: a kereskedelmi cégek várakozása -5 ponton, az ipari vállalkozásoké -7 ponton, a szolgáltatóké pedig -9 ponton áll. Régiós szempontból, bár mindegyik területen javulás jellemző, a közép-magyarországi cégek esetében látható a legjelentősebb, 11 pontos javulás, ezzel várakozásuk -1 pontra emelkedett. Őket szorosan követik a nyugat-magyarországi vállalkozások -2 ponttal, míg a keleti régióban működő kkv-k várakozásai az átlag alatt, -8 ponton állnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?