Erre sok gazda nem figyel Magyarországon: vigyázz, baleset lehet a vége

Erre sok gazda nem figyel Magyarországon: vigyázz, baleset lehet a vége

agrarszektor.hu
A mentális egészség mindenki számára létfontosságú a jóllét szempontjából, és kulcsfontosságú tényezője a munkahelyi és magánéleti teljesítménynek. Az elmúlt évek nehézségei nem múltak el nyomtalanul a mezőgazdaságban sem - a COVID-19 világjárvány, a gazdasági kihívások és a forró, száraz évjáratok az egész ágazatot és annak dolgozóit is érintették.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A gazdálkodók és a mezőgazdasági dolgozók olyan egyedi kihívásokkal és stresszfaktorokkal szembesülnek, amelyek hatással lehetnek mentális egészségükre, és amelyekre nem feltétlenül van ráhatásuk - írja közleményében a Corteva Agriscience. Ezek a stresszfaktorok kiválthatják vagy súlyosbíthatják az olyan mentális egészségi állapotokat, mint a tartósan rossz hangulat, a szorongás vagy súlyosabb esetekben a depresszió. Ezért különös figyelmet kell fordítani a jelek felismerésére és a probléma kezelésére, mivel a mentális egészségi problémák komoly negatív hatással lehetnek a fizikai, érzelmi és szociális jóllétre nemcsak a gazdálkodók és mezőgazdasági dolgozók, hanem családjaik és közösségeik számára is. Ezenkívül hatással lehet a mezőgazdasági vállalkozás termelékenységére és jövedelmezőségére is, ami a hozamok csökkenését, az élelmiszertermelés visszaesését, sőt az élelmiszer- és élelmezésbiztonságot veszélyeztető kockázatot is eredményezhet.

Annak ellenére, hogy a mentális egészségügyi problémák a mezőgazdaságban gyakoriak és súlyosak, sok gazdálkodó és mezőgazdasági dolgozó nem keres megfelelő segítséget vagy kezelést, és nem is kapja meg azt. Ezért nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a gazdálkodók számos módon maguk is megelőzhetik vagy kezelhetik a stresszt és a mentális egészségügyi problémákat, ha azok felmerülnek. Íme néhány általános tipp nem csak a gazdálkodóknak, hanem bárkinek, aki meg akarja előzni a mentális egészségügyi problémákat:

  • Elegendő alvás. A legalább hét óra alvás, a koffein, az alkohol és a képernyő kerülése lefekvés előtt alapvető fontosságú lehet az egészség és a teljesítmény szempontjából. A hálószoba kényelmes, sötét és csendes kialakítása segíthet az alvás minőségének javításában.
  • Rendes étkezés. A kiegyensúlyozott táplálkozás, amely sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, sovány fehérjét és egészséges zsírokat tartalmaz, kulcsfontosságú szerepet játszik az energia, a hangulat és az immunitás szempontjából. Igyon elegendő vizet, és korlátozza a cukor, a só és a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását.
  • Rendszeres testmozgás. A fizikai aktivitás javíthatja a hangulatot, csökkentheti a stresszt és megelőzheti a krónikus betegségeket. Törekedjen legalább heti 150 perc mérsékelt intenzitású testmozgásra.
  • Stresszkezelés. A stressz hatással lehet a mentális és fizikai egészségre, valamint a termelékenységre és a nyereségességre. Tanulja meg azonosítani és kezelni az életben előforduló stresszforrásokat, mint például a pénzügyi kérdések, az időjárás, az elszigeteltség vagy a mezőgazdasági problémák. Az olyan relaxációs technikák, mint a légzés, a meditáció vagy a jóga megnyugtathatják az elmét és a testet. A család vagy a barátok támogatásának kérése szintén nagyon hasznos lehet a stressz csökkentésében.
  • Szünetek beiktatása. A gazdálkodás megterhelő és időigényes lehet, de a pihenés és a feltöltődés nagyon fontos. Ha beiktatunk egy kis időt magunkra, még ha csak néhány percet is, és hosszabb szüneteket tartunk, például szabadságot vagy szabad hétvégéket, hogy élvezhessük a gazdálkodáson kívüli életet, az szintén feltöltődést jelenthet.
  • Segítségkérés. Ha mentális egészségével küzd, nincs egyedül. Sok gazdálkodó és mezőgazdasági dolgozó tapasztal depressziót, szorongást. Nem szégyen segítséget kérni. Felveheti a kapcsolatot orvosával, egy mentális egészségügyi szolgáltatóval, egy segélyhívó szolgálattal vagy egy támogató csoporttal.

A gazdálkodás nem csak egy szakma, hanem elkötelezettség, hogy senki ne éhezzen, hogy a közösségek gyarapodjanak, és hogy a termőföld az elkövetkező nemzedékek számára is gazdag legyen. A mezőgazdaságban dolgozó emberek megtartása és mentális egészségük megőrzése az élelmezésbiztonság fenntartásának egyik kulcstényezője. További segítségért Magyarországon ingyenes, 24 órás általános segélyvonal áll rendelkezésre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?