Fontos rendelet jelent meg itthon: ez sok magyar vállalkozást érinthet

Fontos rendelet jelent meg itthon: ez sok magyar vállalkozást érinthet

agrarszektor.hu
A 2024. augusztus 15-én megjelent 13/2024. (VIII. 15.) SZTFH rendelet, mely fontos lépést jelent a vállalkozások fenntarthatósági szempontú átvilágításában, és az ESG (környezeti, társadalmi és vállalatirányítási) törvény alapján készült. A rendelet célja, hogy meghatározza azokat a részletszabályokat, amelyek segítségével a vállalkozások fenntarthatósági teljesítménye objektíven összehasonlíthatóvá válik, és lehetővé teszi a felelősségvállalásuk nyomon követését.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az ESG törvény hatálya kiterjed:

  1. közérdeklődésre számot tartó nagyvállalatokra, amennyiben a következő három mutató közül bármelyik kettő meghaladta az alábbi határértékeket: mérlegfőösszeg: 10 milliárd Ft, éves nettó árbevétel: 20 milliárd Ft, és az átlagosan foglalkoztatottak száma: 500 fő. Ezen vállalkozásoknak az első ESG beszámolóját a 2024. üzleti évről 2025. évben kell közzétenni.
  2. nagyvállalatokra, amelyeknél a mérlegfőösszeg vagy az árbevétel eléri a közérdeklődésre számot tartó nagyvállalati értéket, de az átlagosan foglalkoztatottak száma 250 fő felett van. Ezen vállalkozásoknak a 2025.évi üzleti tevékenységükről a jelentést 2026-ban kell elkészíteni.
  3. közérdeklődésre számot tartó kis-, és középvállalkozásokra, amelyeknek a 2026. évi tevékenyégükről 2027. évben kell elkészíteniük az első ESG jelentést.

 A 13/2024. (VIII. 15.) SZTFH rendelet 4.§ alapján a vállalkozások kötelesek intézkedéseket hozni, ezért közvetlen szállítóik tevékenységéből származó potenciális káros hatásokat is azonosítaniuk kell. A vállalatok elsődleges feladata a kockázatok felmérése, amelynek során részletesen elemzik a közvetlen szállítóik tevékenységeit is. Ennek keretében külön lényegességi vizsgálatot kell végezniük, amelyben a kockázatok súlyosságát és valószínűségét mérlegelik. Ez a vizsgálat lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy meghatározzák, mely szállítók jelentik a legnagyobb ESG kockázatot. Fontos, hogy a lényegességi vizsgálat során akár mezőgazdasági vagy élelmiszeripari beszállítók is bekerülhetnek a vállalat ESG szempontból vizsgálandó szállítói közé. Az átvilágítás során bevonásra kerülő közvetlen szállítóktól a vállalkozás adatokat gyűjt, amelyeket a Rendelet 1. számú melléklete tartalmaz - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?