Itt az új rendelet: ez rengeteg magyar termelő életét megváltoztathatja

Itt az új rendelet: ez rengeteg magyar termelő életét megváltoztathatja

agrarszektor.hu
2023. november 23-án hatályba lépett a kis mennyiségű, helyi és marginális élelmiszer-előállítás és -értékesítés higiéniai feltételeiről szóló 60/2023. AM rendelet (a továbbiakban: Rendelet). Ez a rendelet hatályon kívül helyezte az 52/2010. FVM rendeletet, így már az új rendelet határozza meg a mennyiségi korlátot abban az esetben, ha az őstermelő e rendelet szerinti kistermelőként termékeket állít elő, vagy nyújt szolgáltatásokat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Rendelet 5. § (1) bekezdésében foglaltak alapján a kistermelő kistermelői élelmiszert továbbra is csak végső fogyasztónak, illetve kiskereskedelmi és vendéglátó-ipari létesítménynek értékesíthet, annyi változtatással, hogy kistermelő a továbbiakban már nem csak magánszemély, hanem jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet is lehet - írja a NAK. Az újonnan hatályba léptetett Rendelet 3. számú melléklete szerint a kis mennyiség meghatározásánál két kategória került kialakításra.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az I. kategória tartalmazza a korábbi kistermelői mennyiségeket, ami azon élelmiszer előállítására vonatkozik, amikor is a kistermelő saját maga által megtermelt alapanyagból, valamint az adott élelmiszer előállításához szükséges egyéb olyan vásárolt összetevőből dolgozik, amelynek megtermelése tőle észszerűen nem elvárható. A II. kategóriában a maximális mennyiségek bővítésére került sor. A II. kategória szerinti kistermelő a 3. mellékletben meghatározott kis mennyiségben saját maga által megtermelt alapterméket vagy abból előállított és hazai előállítású, vásárolt alaptermékből, valamint egyéb vásárolt összetevőből élelmiszer előállítását és értékesítését is végezheti.

A Rendeletben szereplő elkülönült mennyiségi kategóriák létrejöttével szükséges vizsgálni azoknak az e tevékenységekből származó jövedelem adózására gyakorolt hatását is. A családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény (a továbbiakban: Csgtv.) 2. § c) pontja szerint kiegészítő őstermelői tevékenységnek számít a mezőgazdasági termékből történő élelmiszer előállítása mező-, erdőgazdasági tevékenységből származó termékfeldolgozás kivételével, ha az a saját gazdaságban előállított alapanyag felhasználásával történik és nem haladja meg az e törvény végrehajtására kiadott rendeletben meghatározott mennyiséget akár az I vagy a II kategória szerint. (Ha az őstermelő nem a saját gazdaságában előállított alapanyag felhasználásával készített élelmiszert értékesíti, akkor az már kiegészítő őstermelői tevékenység.)

EZ IS ÉRDEKELHET

A Csgtv. 2. § e) pontja értelmében mező-, erdőgazdasági tevékenységnek számít a Földforgalmi törvény 5. § 18. pontjában meghatározott mező-, erdőgazdasági tevékenység, valamint továbbá e tevékenységből származó termékfeldolgozás, ha az a saját gazdaságban előállított alapanyag felhasználásával történik és nem haladja meg az e törvény végrehajtására kiadott rendeletben meghatározott mennyiséget.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 3. § 85. pontja alapján mezőgazdasági őstermelői tevékenységből származó bevétel: a Csgtv. szerinti őstermelői tevékenységből származó bevétel, azzal a megjegyzéssel, hogy nem tekinthető őstermelői tevékenységből származó bevételnek a kiegészítő őstermelői tevékenység (a továbbiakban: kiegészítő tevékenység), tevékenységek bevétele, ha annak mértéke - több kiegészítő tevékenység esetében együttesen számítva - a családi gazdaságokról szóló törvény szerinti bevételi arányt meghaladja, továbbá azzal, hogy amennyiben a kiegészítő tevékenység, tevékenységek bevétele az említett bevételi arányt meghaladja, a kiegészítő tevékenységből származó teljes bevételre az önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó szabályok alkalmazandók.

A személyi jövedelemadózás szempontjából a saját gazdaságban végzett őstermelői tevékenységekből származó termékek feldolgozásából származó bevétel tehát mező-, erdőgazdasági tevékenységből származó bevételnek minősül, és nem vonatkozik arra a 25 százalékos korlát a Rendeletben meghatározott kis mennyiségnek megfelelő határig. [Megjegyzendő ugyanakkor, hogy az alaptermék feldolgozás nélküli értékesítése mezőgazdasági tevékenységként kezelendő, azaz minden korlát nélkül végezhető.]

EZ IS ÉRDEKELHET

 

A Rendelet 3. § (6) bekezdésének cc) pontja alapján a tevékenységét újonnan kezdő kistermelőnek a nyilvántartásba vételkor szükséges bejelenteni a járási hivatalnak, hogy a Rendelet 3. mellékletben meghatározott I. vagy II. kategória szerinti mennyiségben kíván alapterméket, illetve élelmiszert előállítani. Ebben az esetben a kis mennyiség meghatározásánál az általa választott, és bejelentett kategória szerinti mennyiség az iránydó. Az 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet alapján nyilvántartásba vett és kistermelői regisztrációs számmal ellátott kistermelőkre 2024. május 1-től hatályosak az új szabályok. Amennyiben az érintett kistermelő nem kíván a II. kategóriába „átlépni”, úgy jogfolytonosan bejelentés nélkül átfordul a Rendelet 3. számú mellékletében meghatározott I. kategória szerinti kistermelői státuszba. Ebben az esetben is a kis mennyiség meghatározásánál az I. kategória szerinti mennyiség az irányadó.

Ha a korábban már nyilvántartásba vett kistermelő a 3. mellékletben meghatározott, II. kategória szerinti mennyiségben kíván alapterméket, illetve élelmiszert előállítani, és ezt a Rendelet hatálybalépését követő 180 napon belül bejelenti a járási hivatalnak, úgy a tevékenység végzéséhez szükséges minimális élelmiszeripari szakképesítés, szakirányú továbbképzésben megszerezhető szakma, szakképzettség vagy rész-szakképesítés megszerzésére vonatkozó kötelezettséget a bejelentést követő egy éven belül kell csak teljesítenie. Az I. és II. kategóriák közötti év közbeni váltás esetén a kis mennyiség meghatározása arányos módon kerül megállapításra az adott termékre vagy alaptermékre vonatkozó heti maximális mennyiség betartásával. Az információk tájékoztató jellegűek, a mindenkor hatályos jogszabályoknak megfelelően kell eljárni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?