Figyelmeztetik az őstermelőket: ez mindenkit érint, de sokan nem is tudnak róla

Figyelmeztetik az őstermelőket: ez mindenkit érint, de sokan nem is tudnak róla

agrarszektor.hu
A jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) 117. § (5) bekezdése alapján, ha az őstermelők családi gazdasága (a továbbiakban: ŐCSG) a mezőgazdasági termelőként nyilvántartásba vett szervezet, akkor kizárólag az ŐCSG képviselője jogosult az ŐCSG nevében visszaigénylésre, saját nevére szóló számla alapján. A családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény (a továbbiakban: Csg. tv.) szerint az ŐCSG alapításának céljából a tagok írásbeli szerződést kötnek, amely - többek közt - tartalmazza a használatukban lévő mezőgazdasági hasznosítású földnek az ŐCSG tagjai által végzett közös gazdálkodás érdekében való rendelkezésre bocsátását, illetve az ŐCSG-t képviselő őstermelő személyét.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az ŐCSG, a nyilvántartásba vétele iránti kérelmet a Csg. tv.-ben meghatározott adatokkal, valamint a Csg. tv. végrehajtásáról szóló Korm. rendelet 1. mellékletben meghatározott tartalommal nyújtja be az Agrárkamarához. A kérelemben szerepeltetni kell a használt földterületek adatait, így - többek közt - a földterület használatának jogcímét, a földterület helyét, címét, helyrajzi számát, a földterület nagyságát (hektárban), valamint a földterület művelési ágát is. Az ŐCSG a nyilvántartásba vétellel jön létre és az ŐCSG képviselője a nyilvántartásba vétellel válik jogosulttá a képviseletre. Az ŐCSG adatai az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszerben (FELIR rendszer) kerülnek nyilvántartásra, amely tartalmazza az ŐCSG képviselőjére vonatkozó adatot, ami közhiteles adatnak minősül - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

A jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 45/2016. (XI. 29.) NGM rendelet (a továbbiakban: Vhr.) szerint az állami adó- és vámhatóság a jövedékiadó-visszatérítésre vonatkozó igényjogosultság megállapítása érdekében a Jöt. 117. § (1) bekezdés a) pontja szerinti mezőgazdasági termelő tekintetében a jogszerű földhasználat tényét a TakarNet Földhivatali Információs Rendszerben szereplő adatok alapján ellenőrizheti. Általánosságban a jogszerű földhasználat igazolása, a földhasználati lappal történik. Azonban sem a Jöt. sem a Vhr. nem tartalmaz előírást arra vonatkozóan, hogy az ŐCSG által használt területek vonatkozásában a képviselőnek a földhasználati nyilvántartásban, földhasználóként kell szerepelnie.

A fentiek alapján az ŐCSG alapításáról szóló szerződés részét képező mezőgazdasági területek az ŐCSG bármely tagja nevén lehetnek a földhasználati nyilvántartásban, azonban a jövedékiadó-visszatérítés érvényesítésére kizárólag a nyilvántartásba vett képviselő jogosult, amennyiben a gázolaj vásárlásáról a saját nevére szóló számlával rendelkezik. Az információk tájékoztató jellegűek, a mindenkor hatályos jogszabályoknak megfelelően kell eljárni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?