Bige Zoltán: kamatostul pereljük vissza a vitatott adót

Bige Zoltán: kamatostul pereljük vissza a vitatott adót

Rögtön két lépéssel, CC-re minősítette le a Nitrogénművek Zrt. besorolását a Scope hitelminősítő nemrégiben, amely elsősorban a májusban esedékes kötvényvisszafizetés stratégiai megalapozottságát hiányolja. A hitelminősítő hangsúlyozza: a cég működési alapjai és piaci részesedése is szilárd, az aggodalmak fő oka a vitatott széndioxid-adó, amelyet a vállalat perben meg is támadott. Bige Zoltán az Agrárszektornak elmondta: nagyon optimisták a per kimenetelét illetően, és bár a jogi vita két évig is elhúzódhat, arra számítanak, hogy a végén visszakapják az éves szinten mintegy 18 milliárdos kiadást jelentő összeget.

A döntésben az áll, hogy a leminősítés oka a 2025 májusában esedékes 200 millió eurós kötvényre vonatkozó kézzelfogható refinanszírozási stratégia hiánya, amihez a 2024-re vonatkozó bizonytalan működési kilátások is hozzájárulnak.

Főleg az adó miatt aggódnak

A hitelminősítő szerint bár a vállalat az elmúlt hónapokban szándékozott refinanszírozási stratégiát bemutatni, hivatalos terv nem született, ami tovább növeli az aggodalmakat. Az informális megbeszélések még nem hoztak kézzelfogható eredményeket, és a helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a vállalat tárgyalási pozíciója a hitelezőkkel meggyengült, miután a vitatott széndioxid-adó miatt a vártnál jelentősen alacsonyabb EBITDA jellemzi az eredményeket. A Scope egyértelműen hangsúlyozza:

EZ IS ÉRDEKELHET

A közteher nélkül jó számok lennének

A Nitrogénművek üzleti kockázati profilja változatlanul B+, ám a cég jövedelmezősége jelentősen romlott, a 2024. évi EBITDA előrejelzés 8-10 milliárd forint (20-25 millió euró), szemben a korábbi 15 milliárd forintos (38 millió euró) becsléssel. A csökkenés oka elsősorban a kifogásolt adó.

Súlyos milliárdok

Nem a cég teljesítményével van a probléma, ez a minősítések szövegezésében is jól kiolvasható. Az adókörnyezet okozza ezt a nem várt teljesítményt, erre nem tudott felkészülni senki

mondta el a leminősítés kapcsán az Agrárszektornak Bige Zoltán, a Nitrogénművek Zrt. stratégiai igazgatója. Kifejtette: tavaly nyáron hirdették ki ezt a speciális nemzeti szén-dioxid adót, ami ráadásul visszamenőleges hatályú, tehát 2023. január elsejétől fizetendő, és ez olyan szinten rontotta a cég a pénzügyi mutatóit, hogy az elindított egy leértékelési hullámot.

Várják vissza a pénzt

Bige Zoltán emlékeztetett: a szén-dioxid adót is az MSZKSZ tagi hozzájárulást is megtámadták bíróság előtt, a per lefolyása viszont elmondása szerint meglehetősen lassú folyamat lesz, két évre számítanak az ítélethozatalig. Leszögezte ugyanakkor:

Nagyon optimistán látjuk a helyzetünket és bízunk bennem, hogy az érvelésünkkel ezeket az eljárásokat megnyerjük.

Mint elmondta, ahhoz, hogy tényleg össze lehessen hasonlítani a Nitrogénművek teljesítményét az iparág teljesítményével, utókalkulációkat végeztek a pénzügyi számaikat illetően.

Ha ezeket megnézzük, és levonjuk a peres eljárás alatt álló az adókat, akkor az jön ki, hogy a Nitrogénművek teljesítménye az iparágon felüli - ez jellemző is volt korábbi időszakokban is. Ha kiigazítjuk a pénzügyi számokat az adókkal, akkor a Nitrogénművek abszolút élvonalba tartozik az európai műtrágyaiparon belül.

Bige Zoltán elmondta azt is, hogy nem csupán nyertes perre, hanem ennek nyomán a pénz visszaszerzésére is számítanak, úgy terveznek, amennyiben az Európai Bíróság a cég számára kedvezően dönt, akkor a befizetett adót kamatostul fizeti vissza az állam a Nitrogénműveknek.

EZ IS ÉRDEKELHET

A piac maradt

A hitelminősítő hozzáteszi: mindezek ellenére a Nitrogénművek üzleti alapjai stabilak maradtak, a vállalat megtartotta piaci részesedését Közép- és Kelet-Európában (KKE) és Nyugat-Európában. A műtrágyapiac 2024 elején várt korrekciója mára nyilvánvalóvá vált, ugyanakkor a Scope úgy fogalmaz: a Nitrogénművek szerepe Magyarország egyetlen nitrogénműtrágya-gyártójaként továbbra is kulcsfontosságú a nemzeti élelmezésbiztonság szempontjából, a piaci keresleti trendek pedig továbbra is megerősítik pozícióját.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?