Itt van a BASF nagy terve: ez teljesen felforgathatja a mezőgazdaságot

Itt van a BASF nagy terve: ez teljesen felforgathatja a mezőgazdaságot

agrarszektor.hu
Jelentős szerkezetátalakításon megy keresztül a BASF. A német vegyipari vállalat ugyanis a mezőgazdasági részlegének, a BASF Agricultural Solutionsnek a kiválását és esetleges tőzsdei bevezetését tervezi. Ennek előkészületei 2027-ben fejeződnek be - jelentette be a vállalat, amely növényvédő szereket és vetőmagokat is gyárt.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A konferenciára idén először 0. nappal is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

Óriási változást hozhatnak a mezőgazdaságban a BASF-nál elindult szerkezetátalakítási folyamatok. A vállalat ugyanis már nem tekinti a mezőgazdaságot az alaptevékenységi körébe tartozónak, amely mostantól a vegyszereket, ipari anyagokat, valamint az egészségügyi és táplálkozási termékeket fogja jelenteni. A mezőgazdasági termékek mellett a fémek és az akkumulátor-anyagok is egyre kevésbé állnak a BASF jövőjének középpontjában - írta meg a Future Farming. A nagyszabású átszervezés célja, hogy ezek az üzletágak önfenntartóbbá váljanak.

A vegyipari óriáscég a költségeket is csökkenteni kívánja fő telephelyén, Ludwigshafenben, ahol a korábban bejelentettnél több gyártóüzemet zárhatnak be. Ezek a megszorítások a tervek szerint 2026 végéig évente több mint 2 milliárd eurót takarítanak meg a cégnek, de az IG BCE szakszervezet kritikusan reagált a gyárbezárásokra és a munkahelyek megszüntetésére.

Súlyos problémát jelentenek a BASF-nak a magas energiaköltségek

Ezek az intézkedések és az alaptevékenységekre való összpontosítás a vállalat jövedelmezőségének javítását célozzák. A BASF jelenleg a magas energiaköltségekkel küzd, amelyek az Ukrajna elleni két évvel ezelőtti orosz invázió elhúzódó következményei. Mint ismeretes, az orosz-ukrán háború kirobbanása rekordárakat eredményezett a gáz- és villamosenergia-piacon. A BASF helyzetét neheztíti, hogy a kínai verseny is erősödik, és a vállalatnak jelentős beruházásokat kell eszközölnie a fenntarthatóság terén.

Hollandiában a BASF a zöldségvetőmagok nemesítésével, valamint a festékekhez és bevonatokhoz használt gyanták gyártásával foglalkozik. Arnhemben a német vállalatnak van egy irodája az értékesítési munkatársaknak és a mezőgazdasági termékek üzletágának részlegei számára. De a befektetők is érzik a költségtakarékossági intézkedések hatását, mivel a BASF mintegy harmadával csökkenti a részvényei után járó osztalékot.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?