Durva, ami ezekkel a húsokkal történik az USA-ban: aggasztó hírek érkeztek

Durva, ami ezekkel a húsokkal történik az USA-ban: aggasztó hírek érkeztek

agrarszektor.hu
Súlyos döntést hozott Kolumbia: a dél-amerikai ország április 15-től korlátozta az olyan amerikai államokból származó marhahús és marhahústermékek behozatalát, ahol a tejelő tehenek madárinfluenza-tesztje pozitív lett - közölte az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA)

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kolumbia lett az első ország, amely hivatalosan korlátozta a marhahús kereskedelmét a tehenekben előforduló madárinfluenza miatt. A precedens értékű döntés ugyanakkor azt mutatja, hogy kiszélesedett a vírus gazdasági hatása, pedig az már önmagában is világszerte korlátozta a baromfik kereskedelmét. Kolumbia ugyanakkor évente csak kis mennyiségű marhahúst importál az Egyesült Államokból a kormányzati adatok és piaci elemzők szerint - írta meg a Reuters.

Az USDA vonatkozó honlapján egy közlemény jelzi, hogy a tilalom kiterjed az Idahóban, Kansasban, Michiganben, Michiganben, Új-Mexikóban, Észak-Karolinában, Ohióban, Dél-Dakotában és Texasban levágott szarvasmarhákból származó marhahústermékekre. Mint írták, Kolumbia ideiglenes korlátozásokat vezetett be a nyers szarvasmarhahúsból készült termékekre. A szállítmányokat akkor is visszatarthatják a kikötőkben, ha az exportőrök érvényes behozatali engedéllyel rendelkeznek.

Az intézkedések célja a madárinfluenza terjedésének megfékezése, amelyet nyolc államból és 33 tejelőállományból jelentettek azóta, hogy március végén először észlelték Texasban. Egy szarvasmarhákkal érintkező személynél pozitív lett a betegség tesztje, és kötőhártya-gyulladásban szenvedett.
Eddig egyetlen amerikai húsmarhát sem mutattak ki pozitívan madárinfluenzára - közölték a kormány tisztviselői.

Kolumbia az egyetlen olyan ország, amely hivatalosan korlátozásokat vezetett be az amerikai marhahúsexportra a H5N1 járvány miatt - mondta Joe Schuele, az amerikai húsexport szövetség, egy iparági csoport szóvivője. Mint fogalmazott,

nem érezzük, hogy a madárinfluenza-járvánnyal kapcsolatos importkorlátozásoknak bármilyen tudományos alapja lenne. Ez mindenképpen nagy hatással lesz a Kolumbiába szállító exportőrök és vásárlóik számára.

A szakember beszélt arról is, hogy az USDA tisztviselői tárgyalnak Kolumbiával a kérdésről. Ezzel kapcsolatban Rosemary Sifford, az USDA főállatorvosa egy online előadáson elmondta, hogy a kereskedelmi partnerek további információkat kértek az amerikai kormánytól a járványt illetően. A főállatorvos megítérte, hogy amint rendelkezésükre fognak állni a szükséges információk, azonnal továbbítják őket a partnereiknek. Az USDA tisztviselői azt azonban nem közölték, mely kereskedelmi partnerek kértek ilyen információkat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?