Vegyszer sem kell hozzá: így védekezne a gyomok ellen a nagy német gyártó

Vegyszer sem kell hozzá: így védekezne a gyomok ellen a nagy német gyártó

agrarszektor.hu
A sokak által főleg a gumiabroncsairól ismert Continental hozhat újdonságot a növényvédelem terén. A német gépalkatrészgyártó konszern a novemberi Agritechica szakkiállításon új, a gyomok ellen kifejlesztett vegyszermentes módszert mutat be: nagynyomású forró vízzel való gyomirtást.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Continental nemcsak gumiabroncsokat szállít, hanem a precíziós mezőgazdasághoz olyan megoldásokat is, mint például a gyomok eltávolítása forró vízzel - írta meg a Future Farming. Az új technológia a novemberben Hannoverben megrendezésre kerülő Agritechnica szakkiállításon lesz látható először. A Continental azonban azt még nem közölte, hogy melyik gyártó fogja ténylegesen előállítani az új rendszert.

A rendszer a következőképpen működik: minden egyes gyomirtó elem kamerákat és gömbcsuklót tartalmaz, amelyekben egy apró lyuk van. A kamerák érzékelik a gyomokat, az intelligens szoftver pedig feltérképezi a gyomokat és azok méretét. Ezután egy változó intenzitású, nagynyomású 85-95 Celsius-fokos forró vízsugár pusztítja el a gyomnövényt. A gömbcsuklók biztosítják, hogy a megfelelő pontossággal és a megfelelő irányba jusson a nagynyomású vízsugár. Az pedig a gyomnövény méretétől vagy vastagságától fog függni, hogy a permet hosszabb vagy rövidebb ideig tart-e.

Az utóbbi években bemutatásra került már több más, alternatív vegyszermentes gyomirtási technológia is. Ezek között volt olyan, ami lézerrel égetné ki a gyomnövényeket, egy másik pedig elektromos sokkal pusztítaná el a szántóföldeken a nemkívánatos lágyszárúakat. Ezeknél a megoldásoknál azonban mindig azt kell figyelni, hogy mennyi energia szükséges egy gyomnövény kiirtásához, mert lehet bármennyire is látványos egy megoldás, ha feleslegesen sok energia felhasználásával jár, akkor előbb-utóbb el fogják kaszálni.

EZ IS ÉRDEKELHET
EZ IS ÉRDEKELHET

(A címlapkép csak illusztráció.)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?