Megvan Ukrajna B-terve: erre készülnek, ha az oroszok bontják a megállapodást

Megvan Ukrajna B-terve: erre készülnek, ha az oroszok bontják a megállapodást

agrarszektor.hu
Ukrajna kész lenne folytatni a gabonaexportot a Fekete-tengeren keresztül egy úgynevezett "B-terv" részeként orosz támogatás nélkül, ha Moszkva megszünteti a jelenlegi gabonaexport-egyezményt, és az összeomlik - mondta az ukrán mezőgazdasági miniszter. A javaslat szerint a kormány nyújtson biztosítási garanciákat a vállalatoknak a szállítás folytatásához anélkül, hogy Oroszország részt venne egy újabb megállapodásban. Ugyanakkor az ENSZ szóvivője a napokban közölte, hogy Oroszország arról tájékoztatta a kezdeményezést felügyelő tisztviselőket, hogy Moszkva addig korlátozza a Pivdennyi kikötőn való áthaladást, amíg minden fél bele nem egyezik az orosz ammónia tranzitjába az ukrán területen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Egyesült Nemzetek Szervezete és Törökország tavaly júliusban kezdeményezte a Fekete-tengeri Gabona Kezdeményezést Moszkva és Kijev között, hogy segítsen leküzdeni a globális élelmiszerválságot, amelyet Oroszország 2022. februári inváziója okozott Ukrajnában, aki a világ egyik vezető gabonaexportőre. Mikola Szolszkij ukrán mezőgazdasági miniszter a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy Oroszország a megállapodás ellenére már blokkolta Ukrajna legnagyobb fekete-tengeri kikötőjének, Pivdennyijnek a használatát, és naponta csak egy hajónak engedélyezi az ukrán élelmiszerek szállítását bizonyos országokba.

Oroszország bejelentette, hogy több hajót enged át, ha a gabonaüzletben részt vevő valamennyi fél beleegyezik abba, ha engedélyezik az orosz ammónia szállítását az ukrán területen átvezető csővezetéken keresztül Pivdennyibe export céljából. Solsky szerint a gabonaexport a Fekete-tengeren keresztül jelenleg csak jogilag működik, valójában azonban nem történik ott semmi. Kiemelte, készen állnak egy úgynevezett B-tervre, és azt javasolta, hogy a kormány nyújtson biztosítási garanciákat a vállalatoknak a szállítás folytatásához anélkül, hogy Oroszország részt venne egy új megállapodásban. Solsky elmondta, hogy a kormány már létrehozott egy mintegy 547 millió dolláros speciális biztosítási alapot azoknak a vállalatoknak, amelyek hajói új megállapodás alapján érkeznének Ukrajna fekete-tengeri kikötőibe.

Ha teljesen elzárnak minket, ami (már) gyakorlatilag megtörtént, akkor a fuvarozók kormányunk garantált biztosításával mehetnek át ezen a folyosón. A hajótulajdonosok "elég erősen" bízhatnak abban, hogy az ukrán hadsereg és légvédelem tudja tenni a dolgát

- mondta Solsky. Ukrajna továbbra is reméli, hogy a jelenlegi fekete-tengeri gabona-kezdeményezés a nehézségek ellenére is működni fog, de ehhez mindenképpen új megállapodásra vagy formátumra lenne szükség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?