Emelkedik a bírságok összege márciustól: ezt jó, ha mindenki tudja itthon

Emelkedik a bírságok összege márciustól: ezt jó, ha mindenki tudja itthon

agrarszektor.hu
A napokban megjelenő tájékoztatás alapján, 2023-ban 9 halálos kimenetelű munkabaleset történt a mezőgazdasági területen. Emelllett jó tudni, hogy a legújabb jogszabály értelmében 2024. márciusától a munkavédelmi bírság maximális összege 10 millió forintról 100 millió forintra emelkedik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2016-ban volt a mélypont, amikor 18 halálos baleset történt az ágazatban, ekkor az NGM és a NAK közös kommunikációs kampányt indított szemléletformálás céljából. A most megjelenő statisztika már önmagában mutatja az akkori kezdeményezés sikerességét. Bár a kampány lezárult, a munkavédelmi hatóság továbbra is kiemelten veszélyes ágazatként kezeli a mezőgazdaságot és az ellenőrzések fókuszában marad a hiányosságok felszámolása. Az emberi élet és az egészség védelme mindannyiunk érdeke, amit az ágazat minden szereplőjének szem előtt kell tartania - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Azt, hogy a hatóságok mennyire veszik komolyan a biztonságos munkavégzés feltételeinek ellenőrzését és szankcionálását, semmi sem bizonyítja jobban, mint a napokban megjelenő, ide tartozó legújabb jogszabály változás, ami 2024. február 14. napján jelent meg a Magyar Közlönyben (24 és 25/2024. (II.14.) Korm. rendelet). e Változik továbbá az úgynevezett munkaügyi bírság alsó határa is, mégpedig 30.000 Ft-ról 150.000 Ft-ra, a maximális összege pedig az alkalmazotti létszámtól függően 10 millió forintról 20, illetve 25 millió forintra emelkedik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?