Az EU betiltaná a gyümölcslevek cukrozását

agrarszektor.hu
Egy új bizottsági javaslat szerint a gyümölcslevek gyártásakor le kell mondani a hozzáadott cukorról. Kivételt képezhetnek a nektárok, igaz, ha ez megtörténik, azt a címkén minden esetben fel kell majd tüntetni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Jelenleg az EU tagállamaiban kapható gyümölcslevek literenként akár 150 g cukrot is tartalmazhatnak, amely az összes összetevő mintegy 20 százalékát teszi ki. Az új javaslat szerint a jövőben sem hozzáadott cukrot, sem mézet nem tartalmazhatnának a gyümölcslevek.

A hozzáadott cukrot a javaslat csak a nektároknál, illetve egyes speciális, az irányelv által meghatározott termékeknél engedélyezne, ám ha ez megtörténik, akkor ezt a címkén egyértelműen fel kell tüntetni. Az EU a paradicsomot is felvenné azon növények listára, amelyeket fel lehet használni a gyümölcslé-gyártásban.

Mindez összhangban van azzal a bizottsági politikával, amely az egyes termékekben csökkentené a hozzáadott cukor mennyiségét, és a kiegyensúlyozott étrendet támogatná.

A gyümölcslevek piaca az összes nem alkoholos italok piacának mintegy 10 százalékát teszi ki az EU-ban, ezen belül a gyümölcs sűrítményekből készített levek aránya közel 90 százalékos.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?