Fordulatot vehet az árutőzsde?

agrarszektor.hu
A nyersanyagpiaci spekulánsok kitettségük közel negyedétől szabadultak meg múlt hét során, miután egyre nagyobb aggodalmat kelt körükben Kína csökkenő nyersanyag-étvágya - derül ki az ausztrál ANZ Bank elemzéséből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A bank elemzői szerint rekord mértékű volt a mostani exit, melyen belül százalékosan a cukor vezette a pozíció zárások listáját. New Yorkban mintegy 30 százalékkal csökkentették nettó long (long és short kontraktusok különbsége) pozícióik számát a spekulánsok.

Gyapot esetében a nyitott határidős ügyletek száma 28 százalékkal csökkent New Yorkban, nem beszélve a chicagói kukorica és szója határidős ügyletekről - a pozíció-felszámolások nagyját ugyanis ezek a termékek szenvedték el - olvasható az ANZ elemzésében. Szója esetében mintegy 43 ezerrel csökkent a spekulatív nettó long pozíciók száma, kukoricánál a csökkenés meghaladta a 63 ezret.

Az okok között az elemzők az egyre erősödő dollárt, valamint Kína infláció-fékező intézkedéseit említik.

Az ANZ Bank elemzése az amerikai árutőzsde-felügyelet (Commodity Futures Trading Commission) adatain alapul. Hasonló tendenciákról számolt be azonban a Rabobank is, mely saját kereskedési adatai alapján a legnagyobb gabonapiaci "kivonulásról" beszél, összesen több mint 142 long pozíciózárással.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?