Receptváltoztatással a chips-adó ellen

agrarszektor.hu
Kisebb változtatásokkal, kb. 1,2-1,6 százalékos tömegarányos sótartalom-csökkentéssel elérhetik a gyártók, hogy termékeiket (pl. a sósmogyorót) ne sújtsák a népegészségügyi termékdíjjal, vagyis a chips-adóval.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ez egy viszonylag könnyen kivitelezhető megoldás, így a gyártók többsége várhatóan él is ezzel a lehetőséggel, a fogyasztók pedig szinte kizárt, hogy megéreznék az ízbeli változtatást. Ilyen módon a bevezetendő adó valódi célja, a népegészségügy védelme tulajdonképpen megvalósulna: kevesebb sót fogyasztanánk, a gyártók pedig jobban járnának.

Az adóbevételek növelése, mint másodlagos cél, viszont úgy fest, elmarad, ha a gyártók sikeresen kikerülik az adót.

Vannak termékek azonban, amelyeknél nem lehetséges a receptváltoztatás, ilyen például a cukormentes, már létező Coca-Cola, amelynek eredeti összetevőit a magyar jogszabály szerint nem módosíthatják, így az ára biztosan emelkedni fog.

Az Unilever céget is súlyosan érinti a chips adó, sőt, évek óta folyamatosan csökkenti termékei sótartalmát (főleg a levesporokét), azonban vannak olyanok, amelynél ez nem járható út, pl. a Delikát8 ételízesítő, amely egy sópótló termék. "Ez gyakorlatilag egy finom fűszerekkel dúsított sópótló termék. Ilyenkor merül fel az az ellentmondás, hogy a sópótló funkcióval rendelkező ételízesítő adóköteles, a só maga viszont nem" - hangsúlyozta Molnár Kálmán kommunikációs igazgató.

Lehetetlen viszont a receptváltoztatás a nagy sikerű energiaitalok esetében, amelyek ára bizonyára emelkedni fog, az eladás pedig várhatóan jelentősen csökken majd - írja az AgroLine.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?