Biomassza, élelmiszertámogatás, top-up

agrarszektor.hu
Lezajlott a második Mezőgazdasági és Halászati tanácsülés, ahol a tárgyalások fő témája a rászorultak élelmiszertámogatása, a biomassza energetikai célú hasznosítása, az E.Coli fertőzés piaci következménye, és a nemzeti kiegészítő támogatás, a top-up volt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A legrászorultabb polgárok élelmiszertámogatását a Bizottság 2014-2010-as költségvetéshez kapcsolódó javaslata alapján ezentúl nem az Agrárfejlesztésből, hanem a Szociális kiadásokból fedezik majd. A mostani tárgyalás a 2012-es és 2013-as évek rendezését próbálta megoldani, a vita során 21 tagország támogatta, 6 pedig ellenezte a segélyprogramról szóló megállapodást. Ha nem tudnak megállapodni, a jövő évi segélyprogram értéke 113 millió euróra szűkül, 2013-ra pedig szinte lenullázódik. Czerván György államtitkár támogatta, hogy az átmeneti időben is tovább működjön a segélyprogram - írja az élelmiszer.hu

A biomassza energetikai célú hasznosítása kiemelt fontosságú kérdéskör volt, a felek megállapodtak, hogy nem mehet az élelmiszertermelés rovására, ezért a helyi termelést támogatják.

Francia, olasz, spanyol és görög kezdeményezésre került napirendre az E. Coli fertőzés piaci következményeinek tanulságairól szóló előterjesztés. Egy mostani javaslat értelmében krízishelyzetben előnyösebb, ha nem csak a termelői szervezetek, hanem az egyéni termelők is kapnak támogatást. a versenyszabályokat úgy kell alakítani, hogy a termelők jobb alkupozícióba kerüljenek. 

A top-uppal kapcsolatban bemutatásra került a V4 országok és Bulgária, Románia, Szlovénia közös nyilatkozata, melyek azt taglalják, hogy az új tagországokban hogyan alkalmazzák 2012-ben a modulációt. A szabályok szerint 2012-ben az 5000 euró feletti támogatásban részesülő gazdaságok már 10%-al kevesebb dotációt kapnak. A tagországok szerint a Bizottság a moduláció számításában logikailag hibás megközelítést alkalmaz, ezért 2012-ben több új tagország egyáltalán nem akarja alkalmazni az új módszert.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?