A Baromfi Termék Tanács közleménye

agrarszektor.hu
Bejelentést tett a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) a budapesti székhelyű Négy Mancs (NM) Alapítvány ellen a Baromfi Termék Tanács (BTT), mert a BTT szerint az NM lejárató-lobbista kampányával megtéveszti a fogyasztókat és tisztességtelen piaci magatartást valósít meg.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A terméktanács kéri, hogy a GVH indítson versenyfelügyeleti eljárást és haladéktalanul tiltsa el az alapítványt a kifogásolt tevékenységektől. A hazai baromfiágazati szereplőknél “betelt a pohár" a Négy Mancs jelentős gazdasági károkat okozó, szakmaiatlan működése miatt, amely teljes mértékben ellentétes alapítványi minősítésével is - nyomatékosítja a BTT.

Bár az NM névlegesen állatvédelmi-állatjóléti célok megvalósítására törekszik, valójában lobbista-lejárató kampányokat folytat - állapítja meg GVH-beadványában a BTT.

A terméktanács szerint az alapítvány azzal a céllal működik, hogy a magyar termelőket a kül- és a belpiacokon ellehetetlenítse, a kiváló minőségű magyar baromfitermékek értékét csökkentse és a nemzetközi versenyben a magyar termelőknek versenyhátrányt okozzon. Az alapítvány 2008 óta a magyar baromfiágazatról folyamatosan valótlan tartalmú cikkeket és közleményeket hoz nyilvánosságra, amelyekkel a fogyasztókat és az üzletfeleket egyaránt megtéveszti - szögezi le a BTT. Az NM kifogásolt magatartása sok magyar és külföldi fogyasztót tartott vissza indokolatlanul attól, hogy magyar baromfiágazati termékeket vásároljanak. Emellett számos magyar és külföldi kereskedőt is arra indított, hogy a baromfitermékeket más ország termelőitől szerezzék be.

A hazai piaci vezető baromfiipari vállalkozásának számító szentesi Hungerit Zrt. 2008-ban csaknem 200 munkavállalót volt kénytelen elbocsátani és üzemében gépsorokat állított le, mivel az alapítvány közleményeinek hatására több magyar és németországi élelmiszerlánc visszamondta megrendeléseit. A közelmúltban pedig az alapítvány aktivistái a kölni ANUGA vásáron osztogattak uszító hangvételű, megtévesztésre alkalmas szórólapokat, amelyekkel a kiállítás közönségét a magyar termékek ellen hangolták. Az NM tevékenysége miatt a magyar termelők mára jelentős piacokat veszítettek el, forgalmuk pedig számottevően csökkent - szögezi le a BTT.

A terméktanács szerint az alapítvány valótlan információkat tartalmazó kampányaival tisztességtelen piaci magatartást valósított meg és megszegte a megtévesztő kereskedelmi gyakorlat tilalmára vonatkozó szabályozási előírásokat is. Ezért a BTT a GVH-hoz tett bejelentésében kéri, hogy a hivatal az NM-mel szemben indítson versenyfelügyeleti eljárást és haladéktalanul tiltsa el a szervezetet a kifogásolt
tevékenységektől. A BTT reméli, hogy mostani bejelentése nyomán akár európai uniós szintű versenyfelügyeleti eljárás(ok) is kezdődhet(nek) a bécsi központú alapítvánnyal szemben.

A hazai baromfiágazati szereplőknél “betelt a pohár" a Négy Mancs jelentős gazdasági károkat okozó, szakmaiatlan működése miatt - nyomatékosítja a BTT. Mint ismert, az NM - a tradicionális magyar libatömést és tollszedést támadó, elmúlt évekbeli sorozatos lejárató kampányok után - a napokban a hazai tojáságazatot vette célba a tojótyúkok 2012. január elsejétől esedékes kötelező uniós ketreccseréje kapcsán. A terméktanács szerint a szervezet működése teljes mértékben ellentétes alapítványi minősítésével is, így magyarországi létjogosultsága is megkérdőjelezhető.

Ezért a BTT a közelmúltban a Négy Manccsal szemben törvényességi felügyeleti kérelmet nyújtott be a Budapesti Főügyészséghez, a Hungerit Zrt. pedig korábban - jó hírnevéhez fűződő jogainak megsértése miatt - a Fővárosi Bíróságon indított kártérítési pert az NM ellen. Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos szintén az ügyészséghez fordult a Négy Mancs kifogásolható gazdálkodása miatt, majd a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is adóvizsgálatot indított az alapítványnál.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?