Államosítás az élelmiszeriparban

agrarszektor.hu
A Vidékfejlesztési Minisztérium szerint a "konszolidáció részeként" a stratégiai fontosságú magyar élelmiszer-ipari vállalkozásokat átmenetileg állami irányítás alá veszik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kormány szerint, ha szükséges, állami segítséggel kell konszolidálni azokat a magyar vállalatokat, amelyek a hazai ellátás biztosításában, a mezőgazdasági termékek felvásárlásában, a foglalkoztatásban játszott szerepük, illetve különleges minőségű termékeik miatt kiemelt fontosságúak, illetve segíteni kell termelői, feldolgozói tulajdonba kerülésüket - áll a vidékfejlesztési miniszter Lázár János fideszes frakcióvezető írásbeli kérdésére adott válaszában.

Fazekas Sándor levele rögzíti azt is: a támogatásért cserébe az államnak átmenetileg - a támogatás visszafizetéséig - tulajdonosi, irányítási részesedést kell kapnia a témában született intézkedéscsomag-tervezet szerint.

Lázár János - mint a parlamenti holnapon közzétett írásbeli kérdéséből kiderül - azt kérdezte a miniszterelnöktől: tervezi-e a kormány a Gyulai Húskombinát Zrt. megmentését, a konszolidációjában való tevékeny részvételt, és ha igen, "mikorra várható a folyamat elindulása, ezáltal Békés megyei családok egzisztenciájának, valamint a nemzetünk hírnevét öregbítő hungarikumok megmentése".
"Mivel az élelmiszerellátás stratégiai jelentősége, az élelmezés- és piacbiztonság fenntartásának fontossága elvitathatatlan, én is úgy gondolom, hogy szükséges és indokolt megvizsgálni egyes stratégiailag kiemelten fontos területeken, illetve a valamilyen okból nehéz helyzetbe került, de fontos nemzeti ellátási vagy éppen márkavédelmi érdeket szolgáló élelmiszeripari vállalatok esetében az állami segítséggel végrehajtott konszolidáció lehetőségét. Ilyen vállalatnak tartjuk a nagy múltú Gyulai Húskombinátot" - olvasható a tárcavezetői válaszban.

Fazekas közölte: a vidékfejlesztési tárca vezetése valamennyi olyan államtitkárság szakértőinek bevonásával, akiknek feladatuk, felelősségük van a magyar élelmiszeripar működésében, egy munkabizottság felállítását kezdeményezte, amelybe bevonta az érintett társtárcák munkatársait is. A munkabizottság összeállított egy olyan intézkedéscsomag-tervezetet, amely az élelmiszeripart leginkább sújtó problémák enyhítését szolgálhatja, és amelyet a miniszter megvitatás céljából 2012 februárjában a Versenyképességi Tanács elé terjeszt.

A javasolt intézkedéscsomag részét képezi, hogy "azokat a magyar vállalatokat, amelyek a hazai ellátás biztosításában, a mezőgazdasági termékek felvásárlásában, a foglalkoztatásban játszott szerepük, illetve különleges minőségű termékeik miatt kiemelt fontosságúak, szükség esetén - az EU versenypolitika rendelkezéseinek tiszteletben tartásával - állami segítséggel kell konszolidálni, illetve segíteni kell termelői, illetve feldolgozói tulajdonba kerülését. A támogatásért cserében az államnak átmenetileg - a támogatás visszafizetéséig - tulajdonosi, irányítási részesedést kell kapnia" - tájékoztatott Fazekas Sándor.

 

forrás: MTI

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?