November 30-ig kell regisztrálni az Agrárkamarába

agrarszektor.hu
Közleményt adott ki a Magyar Agrárkamara a kedden elfogadott törvénymódosítás pontos részleteiről. A legfontosabb változás a regisztrációra rendelkezésre álló idő meghosszabbodása.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mint arról korábban hírt adtunk, szeptember 11-én az Országgyűlés sürgős eljárásban fogadta el a július 12-én elfogadott agrárkamarai törvény módosítását. A Magyar Agrárkamara közleményben hívja fel a tagságra kötelezettek figyelmét a legfontosabb változásokra.

A módosítás értelmében 2 hónappal meghosszabbodott a regisztráció határideje, azaz november 30-ig kell bejelentkezni a Magyar Agrárkamara honlapján az agrárkamarai választási tagjegyzékbe, és eddig kell megfizetni az 5.000 Ft összegű egyszeri regisztrációs díjat is. Ez a feltétele annak, hogy a leendő tagok részt vehessenek a jövő év elején esedékes kamarai választásokon. az egyidejűleg őstermelői és egyéni vállalkozói tevékenységet folytató gazdálkodók csak az egyik jogviszonyuk alapján lesznek kamarai tagok. Közös őstermelői igazolvány esetén annak a személynek kell az agrárkamarai nyilvántartásba bejelentkezni, akinek a nevére a közös őstermelői igazolványt kiállították. A jogszabály kimondja, hogy az új agrárkamarához önkéntes alapon csatlakozhatnak a mezőgazdasági szaktanácsadók és a LEADER helyi akciócsoportok tagjai is. Őket ugyanazok a jogok illetik meg, mint azokat, akiknek tagsági viszonya a törvény alapján keletkezett.

Annak érdekében, hogy a leginkább érzékeny termékpályákon az újonnan megalakuló agrárkamara részt tudjon vállalni a szabályozott és átlátható piaci viszonyok megteremtésében, az agrárkamarai tagságra kötelezettek köre kibővült a zöldség-gyümölcs-, hús-, húskészítmény-, tej-, tojás-, takarmány- és dohányáru-nagykereskedelmet folytatókkal.

A jogszabály szól a kamarai tagok tisztességes piaci magatartására és kereskedelmi gyakorlatára vonatkozó etikai szabályok kidolgozásáról is. Azokat a tagokat, akik megfelelnek az ebben megfogalmazottaknak, a kamara megbízható üzleti partnernek minősíti, és erről a tag kérésére nyilatkozatot is ad majd.

A törvénymódosítás mindezek mellett részletesen foglalkozik az agrárkamarát érintő jogutódlás kérdéseivel, az átmeneti elnökség feladataival és jogkörével, illetve a jövő év elején esedékes választások lebonyolításának szabályaival is. A kamarai tagjegyzék összeállításához az illetékes hatóságok kötelesek átadni vonatkozó adatbázisaikat az agrárkamarának

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?