A húságazat helyzetének javításáért tüntettek a fővárosban

agrarszektor.hu
Mintegy százan tüntettek a húságazat helyzetének javításáért és a munkahelyek megtartásáért a Vidékfejlesztési Minisztérium előtt szombaton a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) szervezésében. A demonstráción részt vevő húsipari dolgozók képviselőit, akiket Kapuvári József, a HDSZ elnöke vezetett, a tüntetés befejeztével fogadta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A húsipari szakszervezet demonstrációján az államtitkár átvette azt a petíciót a HDSZ képviselőitől - amelyet a szakszervezet elnöksége Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek címzett. A petíció szerint a szakszervezet úgy ítéli meg, a döntés a kormány kezében van, hogy elhárítsa a további húsipari csődöket. Egyben jelzik: sem a tulajdonosok, sem a cégvezetések nincsenek abban a helyzetben, hogy a húsipar versenyképességét akadályozó feltételeken változtathassanak. Hangsúlyozzák, hogy az egész magyar húsipar mély válságba került.

Ezért kérik a kormányt, hogy dolgozzon ki intézkedéseket a húsipari ágazat helyzetének javítására, ezek véleményük szerint akár az egész élelmiszeripari ágazat versenyképességét is növelhetik. A HDSZ javasolja, hogy a feketegazdaság arányának csökkentéséért mérsékeljék az alapvető élelmiszerek áfakulcsát az Európában szokásos 10 százalék körüli szintre. Emellett a szakszervezet szeretné elérni azt is, hogy a kereskedelem szerkezetének átalakításával szűnjön meg az alapanyag-termelők és az élelmiszeripar gazdaságilag alárendelt helyzete. A HDSZ szerint támogatott hitelkonstrukciókkal kellene előmozdítani a cégek működési feltételeinek javítását.

A gyertyás demonstráción részt vevő húsipari dolgozók jelképesen összecsomagolták iparáguk munkaeszközeit. A tüntetés utáni egyeztetésen, a Vidékfejlesztési Minisztérium épületében Budai Gyula államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormányzati döntéshozók továbbra is elkötelezettek a Gyulai Húskombinát megmentése mellett. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár és Budai Gyula hétfőn egyeztet az adott települések önkormányzati vezetőivel a húsipari vállalatok problémáinak megoldásáról.

Lázár János hétfőn, miután tárgyalt a három város polgármesterével és országgyűlési képviselőjével azt közölte: a kabinet és az érintett önkormányzatok megmentik a gazdasági nehézséggel küzdő gyulai, pápai és kaposvári húsipari cégnél dolgozók munkahelyét. Elmondta: a polgármesterek és képviselők arról tájékoztatták, hogy komoly munkaerő-piaci problémát jelent a húsipari vállalatok gazdasági nehézsége és általában a magyar húsipar problémája. Ezért kérték a kabinet közreműködését a munkahelyek megmentésében, a kormány pedig vállalta, hogy mindhárom településen megadja a segítséget ahhoz, hogy a több száz munkahely - a beszállítókkal együtt több ezer ember megélhetése - garantálva legyen - mondta Lázár János, kijelentve: "meg fogjuk menteni ezeket a munkahelyeket", majd hozzátette azt is, szeretné az ügyet még decemberben lezárni. Arra a kérdésre, hogy milyen segítségre lehet számítani, az államtitkár azt válaszolta: egyelőre azért nem nyilatkozik konkrétumokról, mert a kormány és az önkormányzatok esetleges lépése üzleti érdekkörök szándékait sértené.

A mostani tárgyalásról a kabinet szerdai ülésén tájékoztatja a kormánytagokat Orbán Viktor miniszterelnök. A fővárosi demonstrációval egy időben Gyulán is tüntettek, mintegy húszan a húskombinát megmentéséért. Az érintettek abban bíznak, hogy a kormányzat olyan intézkedéseket hoz, amelyekkel segíti a gyulai húsipar megmentését - mondta el a szervező Magyar Szolidaritás Mozgalom gyulai csoportjának vezetője, Ruzsa György az MTI-nek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?