Újabb 95 milliárd forint támogatási forrásról döntöttek

agrarszektor.hu
Újabb, mintegy 95 milliárd forintos támogatási forrás kifizetésének jóváhagyásáról született döntés, a pályázati pénzek legnagyobb része állattartó telepek korszerűsítésére fordítható - közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Elmondta: az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) társfinanszírozásával az állattartó telepek korszerűsítése (ÁTK IV.) pályázati jogcímre összesen valamivel több mint 80 milliárd forint támogatást fizetnek ki a nyertes pályázóknak. Ennek az összegnek a negyedét a sertéstartók kapják fejlesztéseik megvalósítására. Emellett támogatási pénzhez juthatnak azok is, akik mikrovállalkozásaikat kívánják fejleszteni, e területen a kötelezettségvállalás összege 7,4-7,6 milliárd forint körül mozog. A vidéki turisztikai tevékenységek ösztönzésének támogatására mintegy 5,2 milliárd forint áll rendelkezésre.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a hónap elején kezdte meg az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) támogatások kifizetését, eddig összesen mintegy 32,5 milliárd forintot fizettek ki a gazdálkodóknak - közölte a miniszter. Palkovics Péter, az MVH elnöke arról beszélt, hogy az AKG mellett elindultak a kifizetések a kedvezőtlen adottságú területek, valamint a Natura 2000 gyepterületek támogatására is. Eddig mindkét jogcímre 200-200 millió forintot fizettek ki. Az elnök jelezte: a falumegújítási pályázati jogcímre eddig mintegy 20 milliárd forint forrásigényű kérelem érkezett, míg a vidéki örökség megújítása körébe tartozó projektekre összesen mintegy 11,6 milliárd forintnyi igényt nyújtottak be.

Mind a támogatások odaítélése, mind a kifizetési kérelmek esetében jelentősen csökkent a döntéshozatal ideje. Az MVH 2010 közepétől ez év november végéig összesen mintegy 1328 milliárd forint támogatási forrást fizetett ki. Mindez megalapozza, hogy a programban rendelkezésre álló teljes forrás lekötése 2013-ban biztosítható legyen - közölte Palkovics Péter.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14