Saját cégén keresztül segíti a pápai önkormányzat a Pápai Húst

agrarszektor.hu
Mivel közvetlenül nem nyújthat tagi kölcsönt, saját cégén keresztül segíti 650 millió forinttal a pápai önkormányzat a Pápai Hús 1913 Kft.-t - tájékoztatta a város fideszes polgármestere az MTI-t pénteken.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Áldozó Tamás a képviselő-testület pénteki ülése után elmondta: az önkormányzat 650 millió forint tagi kölcsönt nyújt a Pápai Ipari Park Kft.-nek, amely a pénzt élősertés, nyers hús, lapocka, császárhús vásárlására fordítja; ezt az alapanyagot adja át a Pápai Hús 1913 Kft.-nek feldolgozásra úgy, hogy azon fenntartja a tulajdonjogát. Áldozó Tamás elmondta: ez a megoldás átmeneti, az önkormányzat továbbra is tőkeemelésre törekszik, hogy többségi tulajdonossá váljon a cégben, ez azonban hosszabb távú folyamat, és a tárgyalások jelenleg is zajlanak róla.

A Pápai Hús 1913 Kft. február 27-ei taggyűlésén várhatóan döntés születik az alaptőke-emelésről - tette hozzá. A húsvéti termékeket azonban ezekben a hetekben kell elkészíteni, vagyis a gyárnak a hosszú távú megoldás mellett rövid távú segítségre is szüksége van - fejtette ki a polgármester. A megoldás bonyolultnak tűnhet, de tekintettel kell lenni arra, hogy megfeleljen a versenyjogi szabályoknak, EU-konform legyen, ugyanakkor a lehetőségek kiaknázásával forráshoz juttassa a gyárat. A cég így nem pénzt kap a várostól, hanem a Pápai Ipari Park Kft. közreműködésével alapanyaghoz jut; a tagikölcsön-szerződés öt hónapra szól, fedezetéül a kft. a tulajdonában lévő ingatlanokat tudja megjelölni - ismertette Áldozó Tamás.

Reményét fejezte ki, hogy a február 27-ei taggyűlés tőkeemelésről dönt, így a társaság olyan mértékű forráshoz juthat, amely stabilizálja a helyzetét. Az önkormányzat a 650 millió forintos tagi kölcsönt abból a 1,5 milliárd forintból biztosítja, amelyet tavaly év végén kapott a kormánytól önkormányzati feladatokra; ezen feladatok között szerepel a helyi munkahelyek védelme is - jelentette ki a polgármester. A Pápai Hús 1913 kft. tavaly jelentette be, hogy forgóeszközhiány miatt nehézségekkel küzd, és tőkeemelésre van szüksége.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?