A méhekre veszélyt jelentő vegyszerek korlátozását kéri a Greenpeace

agrarszektor.hu
A méhekre veszélyes vegyi anyagok használatának azonnali tilalmára kéri Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert a Greenpeace - közölte a környezetvédő szervezet hétfőn.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) január 16-án mutatta be tanulmányát, amely szerint három vegyi anyag nagy kockázatot jelent a méhekre. Az ezekkel a szerekkel kezelt magokból a hatóanyag a növény virágporába és nektárjába jut, így veszélyeztetve a méheket. A probléma olyan jelentős, hogy az Európai Bizottság 2013. január 31-én a három agrokemikália használatának korlátozását javasolta a napraforgó-, repce- és kukoricaföldeken - idézi a Greenpeace közleménye Simon Gergelyt, a szervezet kelet-közép-európai vegyianyag-szakértőjét.

A környezetvédő szervezet tájékoztatása szerint a klotianidin, az imidakloprid és a tiametoxám nevű neonikotionidokról van szó. A méhállomány a világ más részein és Európában is részben összeomlott. Az utóbbi években több jelentős nemzetközi kutatóintézmény jutott arra az eredményre, hogy a méhek pusztulása és a vetőmagok kezelése során használt vegyi anyagok elterjedése között összefüggés van - figyelmeztet a Greenpeace.

A közlemény szerint Magyarországon a méhészet fontos ágazat. Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőse szerint a vidékfejlesztési miniszter felelőssége, hogy nemcsak a repce, kukorica és napraforgó termesztésében legyen tilos használni ezt a három vegyszert, hanem mindenhol, ahol nem bizonyított, hogy ártalmatlanok.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?