2020-ig háromszorosára nőhet a biotermesztés

agrarszektor.hu
Befejező fázisába érkezett az ökogazdálkodási akcióterv kidolgozása, várhatóan március végére-április elejére készül el - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) társadalmi és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tóth Katalin a 21. tavaszváró biokultúra találkozó helyszínén rendezett sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a biotermelés segítése fontos eleme a szóban forgó programnak. Hozzátette: az akcióterv a miniszteri jóváhagyást követően válik majd nyilvánosan megismerhetővé. Jelezte: a terv kidolgozása széles alapokon, a szakmai és a civil szervezetek bevonásával történt.
A helyettes államtitkár kiemelte: a vidékfejlesztési tárca különösen fontosnak tartja a biotermékek promóciójának támogatását, ezért is teremt megjelenési lehetőséget e termékek számára a minisztérium Kossuth téri épületének árkádjai alatt minden pénteken, a Vidékmustra elnevezésű termelői piacon. Emellett az ősszel megrendezendő OMÉK-en is várhatóan nagyobb területen mutatkozhatnak be a biotermékek.
Tóth Katalin hozzátette: a szaktárca szeretné segíteni a gazdálkodókat abban is, hogy a biotermesztés területe a mostaninál nagyobb legyen, valamint a feldolgozott termékek aránya is növekedjen. A VM támogatja továbbá azokat az elképzeléseket is, hogy ezek a termékek a rövid értékesítési láncon keresztül lehetőség szerint a közétkeztetésbe is kerüljenek be.

Roszik Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke az MTI kérdésére elmondta: Magyarországon jelenleg mintegy 130 ezer hektáron folyik biotermesztés, ez a magyar mezőgazdasági terület mintegy 2,4 százaléka. Ez az arány mintegy a fele az uniós átlagnak, amely 4,9 százalék.

A magyar mezőgazdasági termékeket tekintve a biotermékek aránya 4 százalék körüli. A magyar biotermékek túlnyomó részét, mintegy 80 százalékát exportálják, főként az uniós országokba, illetve Svájcba. Az alelnök szerint a kivitelen belül az alapanyagok arányát csökkenteni, míg a feldolgozott termékekét növelni kell. A belföldi piacokon a biotermékek átlagosan 25-30 százalékos felárral kaphatók a nem biotermék kategóriába tartozó hasonló termékekhez képest.

Czeller Gábor, a Magyar Biokultúra Szövetség elnöke - aki maga is gazdálkodó ezen a területen - az MTI-nek arról beszélt, szerinte 2020-ig Magyarországon a biotermesztés területe "gond nélkül" 300-350 ezer hektárra növelhető.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?