Csődeljárás indult a nagy múltú bábolnai IKR Zrt.-nél

Egymilliárdos NAV-bírság után beijedtek a bankok. Áfacsalással is gyanúsítanak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Csődeljárást kért maga ellen a bábolnai IKR Zrt., mivel a céget hitelező három bank lejárttá tette a vállalat hiteleit. A banki lépések előzménye, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy nemrég lezárult vizsgálatával egymilliárd forint adótartozás és büntetés megfizetésére kötelezte az IKR-t. A társaságot gabonapiaci áfacsalással is vádolják, a cég azonban cáfolja, hogy köze lenne ilyen ügyletekhez.

November 27-e óta csődeljárás alatt áll a bábolnai IKR Zrt. - közölte az agrarszektor.hu-val Szaxon J. Attila, a vállalat vezérigazgatója. A cég maga kérte a csődeljárás megindítását, mivel három hitelező bankja - a Raiffeisen, a K & H és az Erste - a közelmúltban lejárttá tette a cég hiteleit.

A vezérigazgató tájékoztatása szerint a három pénzintézet összesen 4-5 milliárd forintnyi hitelt tett lejárttá. Az IKR ugyanakkor lát esélyt arra, hogy csődegyezséggel kijuthat a mai helyzetből. Ezért is kezdeményezett maga ellen csődeljárást, amelynek során több mint 120 napos fizetési haladék illeti meg.

A bankok lépése összefüggésben áll azzal, hogy a NAV a közelmúltban mintegy egymilliárd forintnyi adótartozás és büntetés megfizetésére kötelezte az IKR-t - erősítette meg a vezérigazgató. A NAV követelése még nem jogerős, mivel a vállalat az első fokú határozatot megfellebbezte, a másodfokú döntés ellen pedig per megindítását tervezi, ha a cég számára az is kedvezőtlen lesz.

A NAV-követelés legnagyobb tételét azok a korábbi kukoricapiaci exportügyletek teszik ki, amelyek miatt az IKR-t végeredményben áfacsalással vádolják. Igaz, Szaxon J. Attila szerint a tényleges visszaélésekkel azok gyanúsíthatók, akik az IKR-től a terményeket megvették, majd azokat utaztatták és velük áfacsalást követtek el. A NAV álláspontja szerint viszont az IKR felelőssége is megállapítható, mivel nem választotta meg körültekintően üzleti partnereit.

A vezérigazgató a NAV-megállapításokat megdöbbentőnek nevezte, és szerinte nemzetközi bírósági ítéletek is alátámasztják, hogy ilyen esetekben nem terhelheti felelősség azokat a piaci szereplőket, akik jóhiszeműen jártak el. Ez olyan helyzet, mintha valaki vasedény boltot üzemeltetne, és őt is felelősségre akarnák vonni azért, mert a tőle vásárolt késsel a vevő gyilkosságot követett el - fogalmazott Szaxon J. Attila.

Szépen összement a nagy agrárintegrátor
Mára jelentősen összezsugorodott a korábban százmilliárd forint feletti éves forgalmat lebonyolító IKR Zrt. A cég tavaly már csak 20,9 milliárd forint árbevételt ért el, amely az idén várhatóan 17-18 milliárdra csökken. A változásokhoz hozzájárul, hogy a vállalat tavaly eladta input üzletágait a cseh Andrej Babis nagyvállalkozóhoz tartozó IKR Agrár Kft.-nek. A cseh befektető pedig az idén elütötte az IKR Zrt.-t a New Holland márkájú mezőgazdasági gépek forgalmazásától is. A cégnél ennek nyomán úgy döntöttek, hogy a megmaradt tevékenységek zömét holdingszerű "együttműködő" cégcsoportba szervezik ki. Bár korábban az IKR Zrt.-nél a végelszámolás lehetősége is felmerült, a közelmúltig elkerülhetőnek látszottak az ilyen típusú jogi procedúrák. Azt azonban továbbra sem tudni, pontosan kik döntenek az IKR Zrt.-nél, mivel a cég egy Brit Virgin-szigeteken bejegyzett offshore társaság tulajdonában van.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14