Vita az egyéni gazdaságokról: a kevesebb is több?

agrarszektor.hu
Más áll a KSH statisztikái mögött a VM szerint.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az egyéni gazdaságok számának csökkenése nem azt jelenti, hogy a mezőgazdaság kevesebb embernek nyújt megélhetést - magyarázza a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közelmúltban megjelent adatait a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). A KSH gazdaságszerkezeti összeírásának előzetes adatai szerint a gazdasági szervezetek száma 2, az egyéni gazdaságoké 15 százalékkal csökkent 2010-2013 között.

A 2010-2013 között megszűnt egyéni gazdaságok 89 százaléka használt egy hektárnál kisebb területet - állapított meg a VM. Nyilvánvaló, hogy ekkora terület nem képes eltartani egy családot, hanem csak főállás mellett, nagyrészt saját fogyasztásra termelő gazdaságokról van szó. Ezért nem szabad az egyéni gazdálkodók számát a mezőgazdaságból élők számának tekinteni, és annak változásából következtetéseket levonni a mezőgazdasági foglalkoztatásra - magyarázza a VM.

Összességében természetes folyamat, hogy az idős, sokszor egyedülálló, szakképesítéssel nem rendelkező termelők, akik nagy része csak jövedelmének kiegészítése céljából foglalkozott mezőgazdasággal, felhagy a gazdálkodással. Ennek hatására a mezőgazdasági birtokszerkezet eltolódik a valamivel nagyobb méretű, kis-közepes gazdaságok irányába, amely a gazdálkodó család számára fő tevékenységként megélhetést nyújt.

Nem véletlen, hogy 2010 óta az elsősorban értékesítésre termelők száma 55 ezerrel emelkedett és nőtt a szakképzettséggel rendelkezők száma is. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pedig még tavaly arról számolt be, hogy 2010 óta mintegy 15 ezerrel, közel 350 ezerre nőtt a hivatásszerűen gazdálkodásból élők száma. Ez a folyamat illeszkedik a kormány agrár- és földbirtok politikájába - húzza alá a VM.

Következésképpen az egyéni gazdaságok számának csökkenése nem takar kedvezőtlen folyamatokat a mezőgazdaságban és nem jelenti azt, hogy kevesebb embernek jelentene megélhetést a mezőgazdaság.

Tényszerű adat az is, hogy a kormány programjával összhangban az egyéni gazdaságok által használt mezőgazdasági terület 15 ezer hektárral nőtt 2010 és 2013 között, melyen tovább fog emelni a Földet a gazdáknak program.

A VM szerint a második Orbán-kabinet tette a legtöbbet azért, hogy minél többen a mezőgazdaságban dolgozhassanak. A vidéki emberek nagy részének egyetlen megélhetési lehetősége, ha földműveléssel vagy állattartással foglalkoznak. A kormány célja, hogy olyan családok is a mezőgazdaságból tudjanak megélni, akiknek esélyük sem volt erre a szocialista kormányzat idején - fogalmaz a tárca.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?