Üzemzavarok a multimilliárdos gyárában

agrarszektor.hu
Itteni cége máshonnan is importált műtrágyákat a magyar piacra.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Január-februárban többször is üzemzavar okozott termeléscsökkenést a szlovákiai Vágsellyén működő Duslo műtrágyagyárban, amely a hazai agrárintegrátori piacon érdekelt IKR Agrár Kft. számára is szállít műtrágyákat. Az IKR Agrár részben más országokból szerezte be a kiesett termékmennyiséget, ezért a dusloi leállások nem okoztak ellátási zavarokat a társaság partnereinél. A cég az idén mintegy 300 ezer tonna műtrágya értékesítését tervezi, amellyel 25 százalék körül részesedést szerezhet a hazai piacon.

Áramkimaradások miatti üzemzavarok léptek fel január végén, illetve februárban a vágsellyei Duslo műtrágyagyárban, amelyek miatt a vállalat termelése akadozott. Az újraindítások, illetve a leállásokhoz kapcsolódó karbantartási munkálatok időveszteséget okoztak, ezért a gyár termelése csökkent.

Mint ismert, a dusloi vállalat a cseh multimilliárdos Andrej Babis érdekeltségéhez, az Agrofert csoporthoz tartozik, amely tulajdonosa a bábolnai IKR Agrár Kft.-nek is. Az IKR Agrár 2012-ben vette meg a nagy múltú, de mára kiüresedett bábolnai IKR Zrt. input üzletágai, köztük a műtrágya-forgalmazási tevékenységet, amelyet éppen a dusloi gyár termelésére alapoz.

Az év eleji dusloi üzemzavarok az IKR Agrár partnereinek tavaszi műtrágya-ellátását nem veszélyeztették, mert a cég a kieső mennyiségeket más forrásokból pótolta - közölte az agrarszektor.hu-val Nagy Lajos, az IKR Agrár ügyvezető igazgatója. A társaság egyrészt nem sok, összesen 20 ezer tonna nitrogén-műtrágyától esett el, amelyből 10 ezer tonnányit más országokból - Ukrajnából, Romániából, Szerbiából, Ausztriából - szerzett be. Másrészt rendelkezett árualappal saját raktáraiban is, így az importtal valójában azokat az egyéb vásárlási lehetőségeket használta ki, amelyek az elmúlt időszakban versenyképes áru műtrágya-behozatalt tettek lehetővé - mondta az ügyvezető igazgató.

Az IKR Agrár az idén összesen 300 ezer tonna műtrágya értékesítését tervezi, amely mennyiségben mintegy 10 százalékban haladná meg a tavalyit. Nagy Lajos szerint ezzel a cég - évi 1,2-1,3 millió tonnás műtrágya-felhasználást feltételezve - 25 százalék körüli részesedést érne el a hazai piacon.

Mint ismert, a piacvezető pozíciót a Bige László tulajdonában lévő péti Nitrogénművek Zrt. tölti be, amely a teljes műtrágyaeladáson belül - egyetlen hazai gyártóként - 60-70 százalékos részesedéssel bír, és ez a cég korábbi közlése szerint 800 ezer tonna műtrágya éves értékesítését jelenti. A fennmaradó mennyiséget az IKR Agrár Kft. és más importőr cégek hozzák a magyar piacra.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?