Ez fájni fog a magyar gazdáknak - Mi lesz, ha elesik a Bige-birodalom?

Agrárszektor
Alábbi cikkünk egy gondolatkísérlet: mi lenne, ha a Bige-birodalom mások kezébe kerülne? Jó lenne az a gazdáknak vagy rossz? Növelné vagy csökkentené a piaci versenyt? A hazai piacon két szereplő rendelkezik olyan alapokkal, hogy jól kihasználhatnák a Nitrogénművek bukását. De Közép-Európán belül is vannak még potenciális vadászok.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Június 14-én Raskó György ismert agrárvállalkozó azt írta a közösségi portálon, hogy  a Nitrogénművek sorsa nemcsak Bige Lászlót érintő kérdés, a tét maga a szabadverseny, ami nagyon is a termelők bőrére megy.

Ebből a szempontból lényegtelen, hogy kik akarják megszerezni a Bige-birodalmat. Ahogy írja: ... "Miután nem tudta megszerezni (Bige László) a KITE-t, úgy döntött, hogy saját input-forgalmazó- szolgálató céget alapít, ez a Genezis Kft, amely rakétasebességgel lőtt ki többek között az "akciós" áron szállított műtrágyái miatt. Ezzel sok borsot tört versenytársai orra alá, akik emiatt kemény árversenybe kényszerültek. ... A lényeg: a három nagy közötti rivalizálás, amely mögött egymás iránti személyes ellenszenv is volt NAGYON JÓL JÖTT A GAZDÁKNAK!." Raskó György reményét fejezte ki a posztban, hogy ha Bigét mégis az érdekeltségei eladására kényszerítik, akkor a gyárait egy semleges harmadik szereplőnek adja el, aki semmiképp sem lehet hazai vevő.

Lássuk akkor, mi  helyzet!

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A rendezvényen szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Ők a régiós versenytársak

Ahogy az agrárszektor.hu arról beszámolt, 2014-től valóban őrült vesszőfutás kezdődött el a Csányi Sándor (KITE Zrt.), Andrej Babis (IKR Agrár Kft.) és Bige László (Nitrogénművek Zrt.) között. A KITE-nek nincs saját műtrágyája, de azt egyik hazai riválisától sem kívánja megvásárolni, hanem Romániából rendeli (Azomures). A marosvásárhelyi gyár egyébként egy svájci vállalat, az Ameropa tuljadonában van. Az IKR Agrár Andrej Babis gyáraiból tölti fel a kínalatát (Duslo és Lovochemie). Csak a Nitrogénművek rendelkezik saját gyártású készletekkel.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ahogy arról írtunk, a Nitrogénművek 5 éve még a hazai műtrágyapiac több mint 70 százalékát uralta, hegemóniája megkérdőjelezhetetlen volt. Mostanra mintegy 60 százalékosra "zsugorodott" a fölénye. Andrej Babis cseh miniszterelnök és milliárdos üzletember ugyanis kíméletlenül nyomul a régióban. A KITE-vel folytatott verseny akkor éleződött ki, amikor Bige László úgy döntött, maga is integrátori babérokra tör: nemcsak műtrágyát, hanem vetőmagot és vegyszert is fog árusítani, és vállalkozik a termény felvásárlására. A KITE - Csányi Sándor kezébe kerülve - nem vásárolt többé a Nitrogénművektől műtrágyát, hanem a romániai beszerzési forrás mellett döntött.

Bige László a piacszerzés éveiben valóban hihetetlenül alacsony árakra kényszerült a számára új piaci szegmensekben, de ez a műtrágya árára kevésbé hatott.

Erre lentebb még kitérünk. A Nitrogénművek saját elemzése szerint ők a legnagyobb régiós versenytársak Bige számára a térségben.

Régiónkban a Nitrogénművek gyártási kapacitása bő egy millió tonna 27%-os nitrogénműtrágya volt 2015-ben. A lengyel Azoty ennek a dupláját termeli meg, és közelebb is van hozzánk, mint a marosvásárhelyi Azomures. Árbevétele mintegy 202 milliárd forintnak felel meg. A fele ekkora kapacitású Bige-gyár csak 88 milliárdot hoz a konyhára. Ha Andrej Babis két gyárát összeadjuk, akkor a cseh vetélytárs 900 ezer tonnával követi Bige Lászlót a régiós kapacitások versenyében. Csak a Duslo 113  milliárdos forgalmat bonyolít, a Lovochemie pedig 53 milliárd forintnak megfelelő árbevételt könyvelhet el. A negyedik legnagyobb gyár a szomszédságunkban a marosvásárhelyi Azomures 762 ezer tonnás kapacitásával és 107 milliárd forintnak megfelelő árbevétellel.

Vagyis egy dolog a termelési kapacitás, és egy másik, hogy ezt milyen eredménnyel hasznosítja a tulajdonos. A Nitrogénművek 2013 és 2018 között csaknem 100 milliárd forintot fordított olyan fejlesztésekre, melykek révén hatékonyabban és többet termelhet. A cél az évi 1,4 millió tonnás 27 százalékos nitrogénműtrágya kibocsátása.

Mitől olcsó a műtrágya?

A gyártás modernizálása fontos dolog, hiszen a nitrogénműtrágya gyártásához szükséges kőolaj beszerzési ára nagyjából minden versenytársat egyformán érinti. Ezen felül számít az energia és a munkaerő költsége is, ami viszont alaposan eltér az egyes országokban. Az eladási árban szerepe van továbbá a fizetőképes keresletnek és a piaci dominanciának is.

Amikor a műtrágyaárak csökkenését érezték a hazai gazdák, abban vastagon benne volt az olajárak alakulása.
 

Akkor nem mindegy, hogy kié a gyár?

Nehéz kiszűrni, hogy a piaci verseny és a kőolaj ára milyen mértékben hatott az elmúlt évek pétisóáraira, de biztosak lehetünk benne, hogy a vetélkedésnek is szerepe volt az árcsökkenésben. Mint azt fentebb hangsúlyoztuk,

különösen a vetőmagpiacon - Bige új vadászterületén - érezhették a gazdák a piacszerző, akciós árak előnyeit.

De vajon, mi változna, ha a magyar milliárdos elveszítené a gyárait? A szolnoki vegyiüzem bezárása - amint azzal Bige a múlt héten fenyegetőzött - nem hozna nagy változást az erőviszonyokban. Ez a gyáregység összetett (NPK) műtrágyák gyártásával foglalkozik, valamint kénsav, kriolit és szilika termékekkel. A gazdák azonban mindenütt  a világon nitrogénműtrágyából vásárolnak a legtöbbet, a 14 milliárdos összárbevételű szolnoki gyár "elvesztése" nem  mozdítaná meg az árakat.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Nitrogénművek bezárása már egészen más lapra tartozik, hiszen ezzel egy csapásra a magyar piac 60 százaléka "üresedne" ki. Elképzelhetetlen egy millió tonnányi pétisó kiesése a piacról, nem is valószínű, hogy megtörténhet. Raskó György felvetése, miszerint a Bige-birodalmat egy külföldi tulajdonos kezébe kellene adni - ha már muszáj -, valóban növelhetné a hazai versenyt.

Az IKR Agrár Kft. nagy történelmi hagyományokkal rendelkező, de ma már csak az ország kisebbik részét lefedő értékesítő hálózat; tavaly 93 milliárdos árbevételt értek el. Az IKR Agráron kívül Andrej Babis tulajdonában van a 21 milliárdos bevételű, gépforgalmazással foglalkozó Agrotec Kft. és a sütőiparban érdekelt 7,5 milliárdos forgalmú Ceres Zrt. is. Mindez azért érdekes, mert Babis már pusztán ezzel a három céggel ott van a teljes inputpiacon (beleértve a gépeket), és a terményfelvásárlásban is részt vesz. Ha ehhez még hozzájönne a Nitrogénművek értékesítői hálózata és termékportfóliója (vetőmag és vegyszer is), az már komoly fejtörést okozna a Csányi Sándor tulajdonában álló KITE Zrt. vezetésének. Ez a cégháló már sokkal nagyobb erőt képviselne, mint most, amikor az IKR Agrár és a Nitrogénművek ellenfelei és nem szövetségesei egymásnak.

 

A KITE Zr. persze egymagában képes a termelés teljes integrálására: mindene van a mezőgazdasági munkákhoz és mindent fel is vásárol a szezon végén. Árbevétele egymagában 291 milliárd forint. Most képzeljük el, hogy Csányi Sándor a nyerő, és megszerzi mindkét Bige-gyárat. Ez azt jelentené, hogy  a hazai műtrágyagyártás és az országos inputanyag-forgalmazói hálózat egyetlen kézbe kerülne.

Olyan erő jönne létre a piacon, ami szinte teljhatalommal ruházná fel a KITE-t az árképzésben.

Mivel gondolatjátékról van szó, az sem kizárható verzió, hogy Bige László végső kétségbeesésében egy harmadik szereplőnek adja át a gyárait: például a lengyel Azotynak. Mért is ne? Ez a döntés nem hozná merőben más pozícióba az új tuljadonost a magyar piacon, és talán éppen ezért lehet szimpatikus megoldás. Fenti fejtegetésünk persze pusztán elméleti, és nem jelenti azt, hogy bármelyik megoldást preferálnánk. A legjobb mégiscsak az lenne, ha minél több, erős magyar szereplő lenne a hazai paicon.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?