Fontos kérdést válaszolt meg Bige: kiderült, mi a helyzet most műtrágyafronton

Fontos kérdést válaszolt meg Bige: kiderült, mi a helyzet most műtrágyafronton

agrarszektor.hu
A tavalyi év a műtrágyapiacot is elképesztő módon felforgatta, és elmondható, hogy nem jártak rosszul azok akik a műtrágyavásárlás terén a kivárásra játszottak. Egyúttal az sem esélytelen, hogy a jelenlegi kivárókat is érheti még kellemetlen meglepetés. Kérdés, hogy vajon idén is lehet-e ellátási zavar akkor, ha a kiváró gazdák egyszerre döntenek úgy, hogy vásárolnak - ez az alábbi cikkből kiderül.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bige Dávid, a Nitrogénművek Zrt. kereskedelmi igazgatója a Portfolio-nak elmondta, hogy 2023 első negyedévét egyelőre mindenképpen az árak mérséklődése jellemzi műtrágyaoldalról. Az európai földgázárak már tavaly elkezdődött mérséklődése, és ennek következtében a műtrágya előállítási árának csökkenése miatt a kontinenst uraló vásárlási kedv jelentősen visszaesett mind viszonteladói, mind pedig végfelhasználói, vagyis termelői részről a további árcsökkenésre számítva ugyanis kivárás a jellemző magatartás most. Ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy továbbra is egy rendkívül volatilis piacról beszélünk. Bármikor megfordulhat a mostani piaci irány és átválthat egy emelkedő piaci trendbe, ahogyan az megtörtént tavaly februárban, reagálva a gyorsan változó geopolitikai szituációra.

EZ IS ÉRDEKELHET

Jelenthet a beáramló import tartós piacvesztést az európai gyártóknak?

Bige Dávid a kérdésre válaszolva kifejtette, tény, hogy nagyon jelentős mennyiségű nitrogén típusú műtrágya érkezett az európai kontinensre a világpiacról - ez pedig a rendkívül magas regionális áraknak, mivel a tavalyi energiaválság epicentruma Európa volt. Ugyanakkor ki kell emelni, míg nitrogén típusú műtrágya ugyan érkezett, a kontinens számára nem megfelelő, karbamid műtrágya jött be jelentős mennyiségben, amiből a termelők vásároltak is a tavalyi időszakban.

Mi a helyzet a minőséggel?

Már többször felmerült az, hogy az import minősége nem megfelelő, bizonyos tényezők miatt nem a megszokott hatást várhatják a gazdák. De vajon jogosak a minőségi kifogások az Európán kívüli beszállítókkal kapcsolatban? A már említett karbamid műtrágyán kívül érkezett az Európai Unió területére pétisó típusú műtrágya is, unión kívüli gyárakból. Elsősorban török és ukrán pétisó érhető el a magyar piacon számottevőbb mértékben, ami nem uniós eredetű.Viszont mind a két esetben elmondható, hogy jelentős minőségbeli különbség tapasztalható egy unióban gyártott, modern műtrágya és egy harmadik országból érkező termék között.

Itt gondolok akár a felületkezelő anyagok hiányára, akár a szemcsék szilárdságára, a csomagolás minőségére, a termék hőtűrő képességére, és a sorban a legfontosabbra: a hatóanyag pontos mértékére. Több olyan műtrágya is elérhető ma Magyarországon harmadik országból, amiben nem pontos hatóanyag tartalom található, ez a mai magas költségek tekintetében jelentős árkülönbségeket jelent. Ilyen tekintetben a termelőknek nagyon óvatosaknak és megfontoltaknak kell lenniük

- fogalmazott Bige Dávid.

EZ IS ÉRDEKELHET

Növelni kell a hozamokat

A gazdaságok hatékonyságának növekedése elengedhetetlen az életben maradáshoz, ez nem vitás. Ez azt jelenti elsősorban, hogy a gazdaságoknak minél több terményt kell termelniük egy hektárra vetítve, hogy a fajlagos költségek nagyobb volumenre osztódjanak el - tehát növelni kell a hozamokat. A jó minőségű és pontos mennyiségű műtrágya-felhasználás az eredményes gazdálkodás allappillére. Így hát azok a termelők, akik a műtrágya kijuttatását visszafogják, veszélybe sodorják a terméshozamukat.

Van, aki kivár, van, aki nem

Jelenleg két csoportra lehet osztani a gazdálkodókat: vannak, akik biztosra mentek, és már tavaly megvették a műtrágyát, és vannak olyanok is, akik az utolsó pillanatig kivárnak, bízva a kedvezőbb árakban.

Ugyanakkor, ha részletesebben megvizsgáljuk a piacot, az látható: aki megvette tavaly magasabb árszinten a műtrágyáját, és lefedezte terményértékesítéssel a beruházást az akkor aktuális terményárakon, az jobban járt, mint aki kivárásra játszott. Mindazonáltal elmondható a magyar mezőgazdaságról, hogy sokkal spekulatívabb, mint a német vagy osztrák agrárium, ahol minden döntés előtt jelentős kockázatelemzés megy végbe.

EZ IS ÉRDEKELHET

Lehetnek ellátási problémák?

A Nitrogénművek Zrt. kereskedelmi igazgatója kifejtette, hogy a szűk időablak miatt előfordulhat olyan eset, hogy amikor jelentős mennyiségű termelő egyszerre szeretné megvenni a műtrágyáját és promot szállításra van szükség, akkor az elérhető logisztikai kapacitás nem lesz elegendő az országban - erre pedig a termelőknek és kereskedőknek egyaránt fel kell készülniük. A műtrágyaárakkal kapcsolatban pedig elmondta, hogy:

a nitrogén műtrágyák értékesítési ára 2013-tól évről-évre csökkent, egészen az energiaárak emelkedéséig, azaz 2021 őszéig. Véleményem szerint belátható időn belül a 2021 előtt tapasztalt szintekre nem fog visszatérni a műtrágyák árszintje. Ugyanakkor az, hogy milyen áron fog beállni az új piaci árszint, egyelőre még nem látható. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?