Gazdák, figyelem! Módosították a népszerű támogatási programot

Gazdák, figyelem! Módosították a népszerű támogatási programot

agrarszektor.hu
A 26/2023 (VI.30.) AM rendelet módosította az Agro-ökológiai Program szabályait tartalmazó 15/2023. (IV. 19.) AM rendelet egyes rendelkezéseit, melyeket a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Pontosításra került, hogy a „Talaj takarása szántóterületen” gyakorlat abban az esetben is teljesített, ha nem a főnövény betakarítása után legfeljebb 15 nappal kerül elvetésre az őszi, vagy a takarónövény, hanem azok tarlójának lekerülése után 15 napon belül is elvégezhető a vetés.

EZ IS ÉRDEKELHET

Pontosításra került „Karbamid műtrágya környezetbarát használata szántóföldi területen”, valamint a „Karbamid műtrágya környezetbarát használata ültetvényekben” gyakorlatok esetében, hogy:

  • a nitrogén hatóanyag korlátozás csak a „karbamid tartalmú készítményből származó összes nitrogén hatóanyagra értendő, továbbá           
  • nem a talajba forgatás az elvárt, hanem a karbamid készítmény talajba dolgozása. Tehát nem szántani kell, hanem mélyen tárcsázni.

A „Pásztoroló, illetve szakaszos legeltetés” gyakorlat vonatkozásában

  • a legeltetési időszak vége összehangolásra került a Natura 2000 rendelet szerinti nem engedélyköteles legeltetési időszakkal: azaz november 30. helyett, a legeltetés október 30-ra módosult,           
  • a gyakorlatba vont 50 % -os arányt az adott földhasználati kategóriába tartozó gyepterületre kell érteni (azaz külön a Natura 2000 gyep és külön az egyéb gyep), továbbá           
  • pontosításra került, hogy a szakaszos legeltetésre kijelölt területek legfeljebb 50 %-án legelhet egyszerre állat.
EZ IS ÉRDEKELHET

A „Kizárólag alternáló kasza használata” gyakorlat általi kötelezettséget az adott földhasználati kategória szerinti valamennyi gyepterületen külön-külön kell értelmezni. A módosítás eredményeként lehetőség van az Egységes kérelem benyújtására nyitva álló határidő lejártát követően is növelni a megjelölt, vállalással érintett területeket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02