Nem pörög a műtrágyabiznisz Magyarországon: sok inputról mondanak le a gazdák

Nem pörög a műtrágyabiznisz Magyarországon: sok inputról mondanak le a gazdák

agrarszektor.hu
Az elmúlt bő egy év a műtrágyák és a növényvédő szerek piacát is nagyban átalakította. Előbbi árai 10-40 százalékkal haladták meg a tavalyi szintet 2023 első három hónapjában, de a karbamid alig drágább, mint egy éve, a szuperfoszfát pedig kicsivel még olcsóbb is. A műtrágya-értékesítés 2023 I-III. hónapjaiban pedig az egy évvel korábbi azonos időszakban forgalmazott volumenhez képest 39 százalékkal csökkent. Ráadásul a tavalyi rendkívül száraz év ismeretében a gazdák megfontoltabban készülnek a következő idényre a beszerzéseket illetően.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Igen hullámzó a műtrágyapiac és a növényvédőszer-piac Magyarországon. Tavaly elképesztő módon lőttek ki az árak az inputanyagok esetében is. 2023 azonban változást hozott el ezen a területen is: az AKI adataiból kiderült, hogy idén januárban az egy hónappal korábbihoz képest közel 27 százalékkal esett vissza az értékesített műtrágya mennyisége a megfigyelt termékekből. A legkeresettebb műtrágya a mészammon-salétrom (MAS) volt, amit a karbamid követett. Ezt jól mutatja az is, hogy a teljes havi értékesítés 88 százalékát a MAS és a karbamid forgalma adta. Beszédes adat az is, hogy 2022. januári kereslethez viszonyítva a műtrágyaforgalom 60 százalékkal maradt el a vizsgált hónapban. Ugyanebben az összehasonlításban a MAS eladott mennyisége 60 százalékkal, míg a karbamidé 35 százalékkal esett vissza.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az ammónium-nitrát (AN) iránti kereslet azonban már közel az ötödére esett vissza. A legnagyobb árcsökkenés az AN esetében történt (-17 százalék) és a legjelentősebben a Nitrosol, DAM ára nőtt (+15 százalék) az egy hónappal korábbihoz mérten. Az ammónium-nitrát ára a 2022. júliusi árszintre esett. A megfigyelt műtrágyák értékesítési árai az elmúlt év januárjához viszonyítva, mintegy 1,3–2,3-szer lettek magasabbak. Amennyiben 2021 januárjához hasonlítjuk az árakat, akkor 3,5-6,8-szeresére módosultak a tárgyhónapban

- írja az AKI.

Megfontoltabbak lettek a gazdák növényvédelmi fronton

2023 januárjában, az egy hónappal korábbihoz mérten növényvédő szerekből volumenben három és félszer többet adtak el a forgalmazók. A gombaölők forgalma az 1,4-szeresére, a gyomirtóké 1,3-szeresére, míg a rovarölőké öt és félszeresére nőtt a bázishónaphoz képest - ez elsősorban a talajfertőtlenítő szereknek köszönhető. A tárgyhavi eladások, az előző év januárjához viszonyítva, 33 százalékkal nagyobbak voltak, ezen belül is a rovarölőké az 1,6-szeresére, míg a gombaölőké és a gyomirtóké valamivel kevesebb mint a felével esett vissza. A növényvédő szerek iránti kereslet ebben az időszakban elsősorban a talajfertőtlenítésekről szól, a tavalyi rendkívül száraz év ismeretében a gazdák megfontoltabban készülnek a következő idényre a beszerzéseket illetően.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ahogyan az Agrárszektor is megírta, a korábbi jelentős drágulás, valamint az ellátási gondok a keresletet szintén visszavetették, a belföldi értékesítés 39 százalékkal mérséklődött egy év alatt. A kereslet változását okozta az is, hogy az EU a talaj és a természetes vizek nitrogén- és a foszforszintjének visszaszorítására törekszik, ezért a termelők új megoldásokat keresnek. Egyre keresettebb például a szerves trágya, de tápanyagpótlás mellett a talajélet fenntartása, a nedvességtartalom biztosítása is felértékelődött. Hozzátették, hogy a növényvédőszerek értékesítése hasonló mértékben, 37 százalékkal esett vissza éves összevetésben. Egyedül a gombaölők eladása nem változott, miközben a rovarölőké és a gyomirtóké jelentősen csökkent, és a termékek árai is szinte kivétel nélkül nagy mértékben, akár 50 százalék felett drágultak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Komoly csökkenések az idei első negyedévben

A műtrágya-értékesítés 2023 I-III. hónapjaiban az egy évvel korábbi azonos időszakban forgalmazott volumenhez képest 39 százalékkal csökkent. Bár az értékesítési átlagárak 2023 első negyedévében folyamatosan mérséklődtek, a műtrágyák iránti kereslet jóval elmaradt az időszakra jellemző forgalomtól. Nemcsak ez EU szabályozása (elsődlegesen a talajokban és a vizekben a nitrogén és a foszfor többszörös jelenléte elleni intézkedések), hanem az elmúlt másfél-két év hatalmas árrobbanása és ellátási bizonytalansága miatt a gazdák más, alternatív megoldásokat kellett, hogy keressenek a biztos termés érdekében. Nemcsak a talajok tápanyagának állandó pótlása biztosítja az eredményes gazdálkodást, hanem a talajélet fenntartása, a talaj minőségének és nedvességtartalmának folyamatos megléte. Ezen felül előtérbe került a no-till technológia, a fejtrágyázás, a biostimulátorok és a szerves trágya használata. A tárgyidőszaki árak az előző év ugyanazon időszakához képest még mindig 10-40 százalékkal magasabbak voltak, bár egy-két termék ára a tavalyi szintre mérséklődött (szuperfoszfát, karbamid).

A növényvédő szerek esetében a 2023. I-III. havi adatok alapján megállapítható, hogy a megfigyelt termékekből 37 százalékkal kevesebbet vásároltak a gazdák, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban. A különböző kategóriák közül a gombaölők értékesített volumene nem változott 2022 első negyedévéhez mérten, ezzel szemben a rovarölőké 35, míg a gyomirtóké 37 százalékkal csökkent.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?