Leállt a műtrágyapiac: jobb időkre várnak a termelők

Leállt a műtrágyapiac: jobb időkre várnak a termelők

Lényegében leállt a műtrágyapiac Magyarországon. A termelők - a korábbi évek szokásaival és gyakorlatával ellentétben - szinte egyáltalán nem vesznek műtrágyát, a kereskedők pedig, ugyancsak az elmúlt időszak kemény tapasztalatai után nem halmoznak fel nagyobb készleteket ezekből a termékekből, ebből kifolyólag azonban a gyártók is visszafogják a termelésüket. A műtrágyák és termények árai alacsonyan vannak, a földeknek azonban egyre nagyobb szüksége lenne ezekre a hatóanyagokra, különös tekintettel a foszfátokra és a kálisóra. De vajon mi várható a következő időszakban? Milyen trendek és folyamatok határozzák meg a hazai műtrágyapiacot, mire számítanak a termelők, illetve miben reménykednek a forgalmazók és a gyártók? Az Agrárszektor ennek járt utána.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bár még nem ismertek a 2023-as év egészére vonatkozó műtrágya-értékesítési és -felhasználási statisztikák, azt mindenképp el lehet mondani, hogy a tavalyi év során komoly visszaesés volt megfigyelhető a végfelhasználók számára történő értékesítésben. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) a hazai műtrágyaágazat első három negyedéves forgalmát elemző kiadványa szerint 2023-ban a januártól szeptemberig tartó időszakban 20,5%-kal kevesebb műtrágyát értékesítettek Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában. A tavalyi év harmadik negyedévében a nitrogén-foszforkálium (NPK) hatóanyag-tartalom 21,9%-kal volt kevesebb, mint egy évvel korábban, míg nitrogénhatóanyag-tartalom 17%-kal, a káliumhatóanyag- és a foszforhatóanyag-tartalom 36%-kal, illetve 31%-kal volt alacsonyabb, mint a bázisidőszakban. Az egyszerű műtrágyák közül a nitrogénalapúak hatóanyagtartalma 15%-kal, a foszforé 37%-kal, míg a káliumé 33%-kal csökkent 2023 első kilenc hónapjában.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Agrárszektor által megkérdezett szakértők azonban úgy látták, hogy az év végén is ezek a trendek érvényesültek. Balássy Ákos, az EuroChem Agro Hungary Kft. ügyvezetője szerint a 2023-as év vége gyilkos volt a műtrágyagyártók számára. A nitrogénműtrágyák ugyan pörögtek, de elmaradt a nagy őszi kampány, és az árak esése miatt senki sem vásárolt előre eleget. A szakember beszélt arról is, hogy a folyamatos árcsökkenések miatt a gazdák kivártak, emiatt azonban a kereskedők sem nagyon tároltak be készleteket. A hazai gyártó mellett a Yara olaszországi gyára is leállt a fizetőképes kereslet hiánya miatt, más környékbeli gyár pedig el sem indult korábbi leállásaik óta. A kedvezőbben alakuló gázárak és a szezon közeledtével meginduló kereslet következményeként a Nitrogénműveknél a több hónapos leállást követően 2024. február 1-én újra elindították a termelést.

Tavaly a végfelhasználók részére történő NPK-értékesítés a felére csökkent a megelőző évhez képest. Ennek egyértelműen az alacsony terményárak az okai. Mostanra a korábbi kereskedő és termelői készletek felhasználásra kerültek valamint az NPK műtrágyák terén is visszább rendeződtek az árak így várhatóan újra növekedni fog ezen típusú tápanyagok használata, ami a magas minőségű termény alapja

- mondta Balássy Ákos.

A szakember szerint az eddigi ártrendek és a már megszokottá vált „hó végi akciók” - ami igazából a következő időszakra vonatkozó ártrend közlése, amit mindenki követ vagy alá licitál - híre miatt a termelők továbbra is kivárnak az utolsó pillanatig a vásárlásaikkal, ami folyamatos nyomás alá helyezi a piacot. Az idei évre vonatkozó kilátásokat illetően Balássy Ákos úgy fogalmazott, hogy az ágazat jóformán elérte a gödör alját, innen már csak felfelé mehetnek. A korábbi évek áraira alapozva mostani gázárakhoz 90-100 ezres MAS és árak illenének, az NPK árának pedig még illene korrigálni a válságok előtti szintek felé. Azt sem szabad azonban elfelejteni, hogy az elmúlt 1-2 évben időszakba nemcsak az alapanyagárak, de a gyártás egyéb költségei is megemelkedtek, így a 2019-es szintekre bizonyosan nem térünk vissza - jelentette ki a szakember.

EZ IS ÉRDEKELHET

Éri Ferenc, a Yara Hungária értékesítési vezetője szerint a 2023-as évben a nitrogén és a komplex műtrágyák felhasználás elképesztően lecsökkent az előző évhez képest, pedig már a 2022-es csökkenés sem volt jelentéktelen. Ami az idei évet illeti, a szakember elmondta, hogy nagyon lassan indul be a szezon, alig van vásárlás. Éri Ferenc úgy látja, hogy addig nem lesz érdemi változás Magyarországon, amíg a terményárak el nem kezdenek emelkedni.

Visszaesett a komplex műtrágyák felhasználása. Az NPK-nál már a 3-4. szezon lesz idei, amikor a termelők sokkal kevesebbet vesznek belőle, és mostanra már lehet látni, hogy hiányzik a foszfor és a kálium a növényeknek. Nitrogént használnak a gazdák, de csak annyit, amennyi feltétlenül szükséges

- mondta Éri Ferenc.

A Yara Hungária értékesítési vezetője kiemelte, hogy 2023-ban a nitrogénműtrágyák felhasználásában 25-30%-os visszaesést lehetett megfigyelni a 2022-es szinthez képest. Ez a komplex műtrágyáknál elérte a 60%-ot. Ebből kifolyólag a foszfor és kálium mennyiége erősen lecsökkent a mezőgazdasági termelésre használt talajokban. A szakember szerint még 5 évvel ezelőtt is mindenki dinamikus növekedésre számított az ágazatban a műtrágyafelhasználás tekintetében, de aztán valóság felülírta ezeket a várakozásokat.

Éri Ferenc szerint csak akkor lehet pozitív változás az értékesítésben, ha megmozdulnak a terményárak, értelemszerűen felfelé. A piac azonban így is csak lassan fog visszatérni a korábbi kerékvágásba. A szakember végezetül hozzátette, hogy egyre inkább teret nyer az a gondolat az ágazatban, hogy csak az lehet versenyképes, aki minőségi terméket tud előállítani. Ez pedig a jövőben a minőségi műtrágyák, így bizonyos lombtrágyák felhasználásának erősödését is hozhatja magával, mivel – részben – csak ezekkel lehet minőségi terményeket előállítani.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hasonlóan látja a helyzetet Szabó Lehel, a Sprinter Agroport Kft. ügyvezetője. A szakember az Agrárszektornak elmondta, hogy 2023 decemberében a műtrágyafogalom szinte egyenlő volt a nullával, és a szántóföldi termelők részéről ez januárban is így maradt, ugyanakkor a kertészetektől most érkeztek meg az első igények. Szabó Lehel szerint a kivárás jellemző az ágazatra. A Sprinter Agroport Kft. ügyvezetője beszélt arról is, hogy az év elején általában csak a nitrogéntartalmú műtrágyák fogynak, komplexek nem. A nitrogénből most az importnak magas az ára, így azt nem veszik, de a Nitrogénművek sem dőlhet hátra elégedetten. Két akciójuk is volt, de nem sikerült eladniuk azt a mennyiséget, amit szerettek volna - mutatott rá a szakember, hozzátéve, hogy a forgalom visszaesésének egyik fő oka az, hogy nagyon alacsonyak a terményárak.

Szabó Lehel ugyanakkor optimista a jövőt illetően, szerinte a jelenlegi helyzet ellenére szépen, lassan be fog indulni a piac. A kereskedőknek nehéz évük lesz 2024-ben, inkább az őszi szezon fog kedvezni nekik. Mint mondta,

jöjjenek meg a támogatások a termelőknek, növekedjenek a terményárak, és akkor majd elkezdenek a műtrágya-vásárláson gondolkodni.

Korábban az AGROmashEXPO-n Kulik Tamás, a Chemical-Seed Kft. cégvezetője is arról beszélt az Agrárszektornak, hogy jelenleg szinte egyáltalán nincs műtrágyavásárlás, csak a legszükségesebbeket veszik a termelők. A vállalkozás vezetője is úgy látta, hogy addig nem lesz változás, amíg a terményárak érdemben el nem kezdenek növekedni.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?